Més de 200 professionals es van reunir a València per a conéixer les perspectives de la Inspecció de Treball i Seguretat Social en 2024, en una jornada organitzada per Unió de Mútues.
Unió de Mútues, mútua col·laboradora amb la Seguretat Social, ha organitzat una jornada informativa en la qual Pilar Fuentes, la directora territorial d’Inspecció de Treball i Seguretat Social a la Comunitat Valenciana, ha abordat els plans i objectius de la Inspecció de Treball i Seguretat Social per a aquest any 2024. “El 2024 durem a terme 62 915 actuacions inspectores en empreses de la Comunitat Valenciana, un 2,6 % més que l’any passat”.
Empar Martínez, secretària general de la Federació Metal·lúrgica Valenciana, s’ha encarregat de la inauguració de la jornada i ha destacat que “les jornades com aquesta són de gran importància, ja que el dia a dia de les nostres empreses és complex, amb una legislació que canvia constantment i a la qual és difícil seguir el ritme”. A continuació, M. Ángeles Capilla, directora territorial d’Unió de Mútues a València, Alacant i Múrcia, ha remarcat que “la millora de les condicions de treball i dels hàbits dels equips humans també millorarà la productivitat de les nostres empreses”.
Durant la jornada, que s’ha celebrat a FEMEVAL i on han participat més de 200 professionals, Fuentes ha recalcat que “tot i que l’any 2023 es va reduir la sinistralitat laboral un 1,6 %, la Comunitat Valenciana és encara la quarta comunitat en què més accidents es produeixen”. A més, ha destacat que són el sector de la construcció, l’agrari, l’industrial i el de serveis on es produeix una sinistralitat més elevada.
En aquest sentit, i amb l’objectiu de reduir la sinistralitat laboral, la ITSS organitzarà campanyes enfocades a l’àrea de prevenció de riscos laborals per destacar la importància de revisar les condicions de seguretat laboral, especialment en els treballs en alçada, o la llei de subcontractació. Fuentes ha fet èmfasi en el reforç que es farà en les campanyes de treball en cobertes, psicosocials, d’ergonomia i condicions ambientals adverses. Com a novetat, posaran en marxa la campanya europea d’investigació d’accidents de treball (SLIC), amb l’objectiu de conscienciar sobre els perills relacionats amb els accidents i les lesions al treball, i la campanya Radón, campanya amb què col·labora la ITSS.
També, en matèria d’ocupació i relacions laborals, la Inspecció de Treball i Seguretat Social se centrarà en les condicions de treball, entre les quals destaquen les hores extra i el registre de jornada, la contractació temporal i a temps parcial i la igualtat efectiva entre homes i dones. De la mateixa manera, s’avaluarà l’àmbit de Seguretat Social i economia irregular, especialment pel que fa a l’hostaleria, el comerç i el sector agrari.