Unió de Mútues va participar activament en l’IV Congrés Prevencionar, que va tenir lloc a Madrid els dies 27, 28 i 29 de setembre sota el títol “Salut, Seguretat i Sostenibilitat #2030”. Aquest congrés va servir com un punt de trobada per a professionals de prevenció, salut laboral, recursos humans i comunicació, on van tenir l’oportunitat de connectar la teoria amb l’experiència. L’esdeveniment va comptar amb la presència de més de 750 professionals de diverses nacionalitats i es van dur a terme més de 100 conferències en sis auditoris diferents.
Per part d’Unió de Mútues, el tècnic de prevenció de l’àrea de Prevenció Càrrec a Quotes d’Unió de Mútues, Javier Murcia, va participar en una ponència convidada presentant la metodologia Gesto, una iniciativa innovadora destinada a simplificar la labor dels líders d’equips en la identificació i anticipació de possibles riscos associats amb la integració de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) en l’àmbit laboral.
L’enfocament de “Gesto” se centra en abordar minuciosament els factors intervinents en les transformacions tecnològiques empresarials, amb la missió de prevenir el seu impacte tant a nivell individual com en el si de les organitzacions íntegrament. Aquest nou model traça la complexa relació entre els agents generadors de “tecnoestrés” i la resposta física, emocional i conductual dels individus en interactuar amb les noves tecnologies.
La metodologia proporciona recursos crucials per a afrontar el tecnoestrés, al mateix temps que ofereix una visió holística de les repercussions derivades de la interacció dinàmica entre aquests “creadors” i els “recursos” disponibles en l’experiència de les persones. Un punt fonamental de “Gesto” és la seva capacitat per a guiar a les empreses durant les diferents etapes d’adaptació al canvi tecnològic. Això s’aconsegueix mitjançant la implementació de programes i activitats específiques, basades en la recopilació de dades a través de qüestionaris tipus Likert de 5 nivells, destinats a quantificar els factors “creadors” i “recursos”, així com les variables d’adaptació organitzacional al canvi.
El model teòric es presenta de manera visual, representant la complexitat dinàmica d’aquest fenomen en les empreses. Els resultats obtinguts permeten oferir recomanacions personalitzades en funció del nivell de tecnoestrés i la tipologia de l’empresa, abastant àrees com la gestió humana del canvi, estratègies d’informació i comunicació per a maximitzar l’interès i la satisfacció en l’ús de les TIC, l’enfortiment de les habilitats cognitiu-emocionals dels treballadors, el lideratge i el coaching, a més de la promoció de la participació i la integració a través de la recopilació contínua i iterativa de percepcions i opinions del personal.
La participació activa d’Unió de Mútues en l’IV Congrés Prevencionar reflecteix el seu compromís continu amb la innovació i la promoció d’un entorn laboral segur i saludable. L’enfocament en la gestió adequada de les TIC en l’àmbit laboral ressalta la importància d’abordar els desafiaments actuals i futurs de manera proactiva, amb la finalitat de maximitzar els beneficis i minimitzar els impactes negatius en el món laboral.