Unió de Mútues ha rebut el Premi Codi Ètic i Governança atorgat per l’Observatori de Sostenibilitat i Transparència, OBSET, en el primer lliurament dels seus guardons celebrat a Paterna. L’Observatori recentment constituït amb l’objectiu de ser un referent d’informació i bones pràctiques en gestió d’organitzacions a la Comunitat Valenciana, és un projecte comú creat per l’EGM, l’Entitat de Gestió i Modernització Parc Tecnològic, la Universitat de València, la Universitat Jaume I i la Universitat Miguel Hernández, així com altres associacions i entitats empresarials amb el suport de la Generalitat Valenciana des de la Conselleria d’Economia Sostenible.
El premi atorgat a Unió de Mútues destaca «el compromís pioner i decidit d’Unió de Mútues amb la sostenibilitat en el seu triple vessant basat en el compromís amb les parts interessades, l’ètica i el bon govern.»
Durant la gala, en paraules del portaveu del jurat, el catedràtic de Direcció d’Empreses de la Universitat de València, César Camisón, «premiem a Unió de Mútues en la categoria Codi Ètic i Governança per basar el bon govern en els principis d’excel·lència, dignitat, igualtat, transparència i confiança, la qual cosa fa que revisin contínuament el Codi Ètic i de Bon Govern, i a alinear-se amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.»
L’acte també ha comptat amb la presència i la participació de la directora general d’Indústria de la Generalitat Valenciana, Empar Martínez; l’alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo; el president de l’EGM Parc Tecnològic Paterna, Antonio Alagarda, i el president de Gestora Nao de fons sostenibles, Pablo Serratosa.
Unió de Mútues és una mútua col·laboradora amb la Seguretat Social, d’àmbit nacional, que gestiona les prestacions econòmiques i sanitàries que té encomanades. El seu compromís com a entitat del sector públic i la seva vocació de servei a les empreses mutualistes i als treballadors protegits, l’ha portat sempre a satisfer les expectatives i necessitats legítimes dels seus grups d’interès a través de la millora contínua, l’excel·lència i la qualitat dels serveis que presta. Per això, segueix el model de gestió d’excel·lència empresarial EFQM, actualment al nivell de 600 punts. L’enfocament ètic de la responsabilitat social li ha permès implementar i certificar models de gestió responsables a l’organització quant a la qualitat del servei, la protecció mediambiental, la seguretat del pacient, la seguretat de la informació, la prevenció de delictes i el compliment penal.
A més, des del 2017, Unió de Mútues se sotmet a l’avaluació externa del Govern Corporatiu per part de la Fundació Étnor, que avalua els plans, les polítiques i les pràctiques de la mútua, per a obtenir la verificació de Bon Govern de l’entitat.
Així mateix, i després de successives actualitzacions des del seu primer codi ètic el 2002, Unió de Mútues compta amb un Codi Ètic i de Bon Govern amb què l’entitat incorpora els principis més exigents en matèria de bon govern corporatiu així com els més alts nivells d’integritat en l’exercici de les seves responsabilitats professionals, mitjançant un fiançament del comportament ètic basat en l’excel·lència, la dignitat, la transparència i la confiança, per a satisfer les necessitats i les expectatives legítimes de les empreses mutualistes, treballadors protegits, autònoms adherits, els grups d’interès i la societat en general.
Els Premis a la Sostenibilitat i la Transparència Empresarial tenen la vocació de repetir-se anualment per reconèixer i agrair el compromís i l’esforç demostrat per organitzacions i persones en diferents àmbits de la responsabilitat social. A més, aquest fòrum de bones pràctiques té la voluntat de ser referent per a la presa de decisions estratègiques per part dels responsables d’empreses de tota la Comunitat Valenciana, i incentivar que accelerin la seva adaptació a un nou model empresarial que demana més compromís en la resolució dels problemes econòmics, socials i mediambientals.