La pell és un òrgan en constant renovació. No és un simple embolcall, és molt més. És l’òrgan viu més pesat (de 3 a 4 kg) i el més ampli del cos humà (d’1.5 a 2 m²), amb multitud de funcions. En permanent relació amb els altres òrgans, la pell pot revelar les disfuncions o malalties que patisquen altres òrgans del nostre cos.
Observar-la i cuidar-la és una obligació. En aquesta secció descobriràs totes les seues funcions i els consells per a cuidar d’ella.
Les funcions de la nostra pell
Sabies que la pell té múltiples funcions?
La pell és un òrgan vital per a la nostra salut i benestar globals. La pell sana actua com una barrera entre el món extern i l’interior del cos i és la nostra línia defensiva enfront de bacteris i virus. Una pell sana manté l’equilibri de líquids i contribueix a regular la temperatura corporal.
Les funcions de la pell són:
Protegir: la pell protegeix al cos de l’agressió del nostre entorn. L’agressió pot ser mecànica, física, química o microbiana a través de, entre altres, mecanismes cel·lulars i immunològics i la seua integritat (impermeabilitat, resistència i flexibilitat) és una necessitat prioritària en tot moment.
Transmissió: la pell s’utilitza per a transmetre informació entre el cos i el món exterior a través de les seues múltiples terminacions nervioses, que reben estímuls tàctils, tèrmics i dolorosos.
Intercanvi: la pell participa en mecanismes complexos, com la regulació de la temperatura corporal (per l’eliminació de calor i l’evaporació de la suor secretat per les glàndules sudorípares, així com l’eliminació de substàncies nocives) i la síntesi de vitamina D, que és essencial per al creixement dels ossos.
Com sabem que la pell ens està ajudant i està complint la seua funció?
Per exemple, en tocar una cosa calenta, ens avisa perquè no ens cremem; si ens punxem, avisa ràpidament perquè retirem la mà; si fa fred, ens avisa perquè ens abriguem; si fa calor, s’autoregula per a evitar que perdem massa líquid i prenguem les mesures oportunes.
Consells per a tindre una pell saludable
És important cuidar la pell perquè complisca totes les seues funcions correctament. Per a això és important seguir les següents recomanacions:
1-Aplicar protecció solar.
Cal fer-ho tots els dies abans d’eixir a l’aire lliure. El protector solar és el més semblant que tenim a una font de joventut. Amb ell retardem l’envelliment de la pell i prevenim el càncer de pell.
Cerca un protector solar que oferisca protecció d’ampli espectre (factor 30 o superior) i resistència a l’aigua (molt important). Quant als xiquets, es recomana aplicar protector solar SOL als xiquets de 6 mesos d’ara en avant.
2- Stop al tabac.
Fumar accelera la rapidesa amb què envelleix la pell. A més, el tabac provoca que les ferides tarden més a curar-se. Fumar també empitjora algunes malalties de la pell, com la psoriasis i la hidradenitis supurativa.
3-Revisa la teua pell per a detectar possibles canvis.
Els autoexámenes de la pell poden ajudar-te a detectar canvis que fins i tot poden ser deguts a un càncer de pell. Si observem la pell i consultem ràpidament, en fases primerenques, el càncer és tractable i curable.
Si notes una taca que difereix de les altres, o una que canvia, pica o sagna, posa’t en contacte amb un metge expert per a tractar-lo.
4-Si t’agrada lluir bronzejat…
Utilitza un autobronceador que haja sigut testat farmacològicament i recomanat pel teu dermatòleg. Pot donar-te l’aspecte que desitges sense riscos.
5-Utilitza productes per a la cura de la pell que coincidisquen amb les necessitats de la teua pell.
Existeixen diferents tipus de pell: greix, seca, normal, mixta o sensible. Cada tipus de pell té unes condicions diferents. Utilitza productes testats farmacològicament per a les necessitats de la teua pell: t’ajudaran a mantindre-la sana i cuidada.
6-Llava’t la cara en despertar-te, abans de ficar-se al llit, després de l’exercici i sempre si s’ha suat.
Llavar-se en despertar elimina la brutícia i els bacteris que s’assenten en la cara mentre dorms. Abans de ficar-te al llit, elimina restes de maquillatge, de contaminació ambiental, fum de tabac, etc.
Quan et llaves la cara, fes-ho suaument. Una neteja suau de la cara ajudarà al fet que la pell tinga millor aspecte. Utilitza per a això aigua tèbia i sabó, amb moviments circulars amb la punta dels dits. Acaba esbandint completament i seca suaument la teua cara amb una tovallola neta.
7-Estrés: com menys, millor.
Trobar formes saludables de controlar l’estrés també pot ajudar a la teua pell. Algunes malalties de la pell com la psoriasis i la dermatitis atòpica (èczema) sovint apareixen per primera vegada després d’una situació d’estrés. L’estrés també pot causar brots de moltes afeccions de la pell, inclosos l’acne, l’èczema i la psoriasis.
8-Consulta sempre al teu metge de família o al dermatòleg.
Ells sabran assessorar-te i donar-te els millors consells per a la cura de la teua pell.
La pell té memòria
Pell només tenim una i, a més, té memòria. Amb el pas dels anys ens recordarà el doneño que li hàgem provocat en el passat.
La pell dels més xicotets, els xiquets, absorbeix fins a tres vegades més radiació que la dels adults. És per això que l’ús de la protecció solar és en una prioritat.
Els pares han de conscienciar-se de la importància de l’ús de crema solar en els xiquets i responsabilitzar-se d’aplicar crema de protecció solar de factor 50 o superior no sols quan siguem a la platja o la piscina, sinó també en altres situacions com pot ser en jugar al parc o passejar per la ciutat. Si tens algun dubte, consulta sempre amb el teu metge o farmacèutic, que sabran aconsellar-te.
És important seguir bé les pautes marcades pels experts de l’aplicació de la crema solar per a previndre situacions com:
– Immediata: la possibilitat que els xiquets presenten una cremada solar. No és un problema menor ja que, encara que es cure i la pell recupere el seu estat previ, l’efecte memòria persistirà per a tota la vida.
– A llarg termini: no haver prestat la suficient atenció en la infància-adolescència incrementa el risc de patir un càncer de pell.
Davant una cremada solar en els teus fills: ACTUA.
- Si detectes que la pell del xiquet aquestá roja, no serveix aplicar més fotoprotector. dona per conclòs el dia de platja, piscina o excursió i veu a un lloc fresc i protegit.
- Banya al xiquet amb aigua temperada, mai calenta però tampoc freda.
- No empres sabó: podria irritar la pell.
- Asseca-ho amb cura, lleugera pressió amb la tovallola, sense fregar.
- Si l’anterior no és suficient, aplica compreses humides.
- Quan la temperatura de la pell i l’enrogiment comencen a remetre, aplica una loció hidratant.
- Vist al xiquet amb peces de cotó folgades. Mai teixits sintètics o de llana!!
- La cremada solar augmenta el risc de deshidratació: assegura’t que ingerisca suficient líquid durant els dos o tres dies següents a l’exposició. L’aigua és sempre la millor opció, però també serveixen altres opcions (batuts de fruites, gelats…).
- Si la cremada produeix dolor, consulta amb el teu metge.
- Davant una cremada d’extensió considerable, que haja desenvolupat butllofes o amb moltes molèsties (febre, esgarrifances, mal de cap, marejos…) acudeix al teu centre de salut o hospital perquè siga valorat per un metge. Mai marmitons/trenques les butllofes que haja generat la cremada.
I no oblides:
- A més de la fotoprotecció, els xiquets han d’estar a l’ombra el major temps possible.
- Evita les hores centrals del dia (12 a 17 h)..
- Assegura’t que beuen abundant aigua i utilitzen gorres amb visera i roba de cotó.
- Quan el sol siga molt intens, els xiquets han d’utilitzar ulleres de sol per a protegir els seus ulls. Assegura’t que siguen homologades.
.
Protegeix la teua pell
Sun Protection Factor
Protegeix-te dels UVB
• Baixa 6-10
• Mitjana 15-25
• Alta 30-50
• Molt alta 50+
Després de 20 minutos en l’aigua el protector perd el 50% de la seua eficàcia.
A mig metre de profunditat la intensitat del sol és encara del 40%.
UVB: cremada solar i càncer de pell. S’absorbeixen en l’epidermis.
UVA: cremada solar, envelliment prematur, càncer de pell. Penetren fins a la dermis.
UVC: artificial en cabines de bronzejat.
Quina és la protecció que necessita la teua pell?
Pell molt clara.
Ulls blaus. Pigues.
Quasi albins.
Protecció molt alta.
IP Recomanat= 50+
Pell clara.
Ulls blaus o clars.
Cabells rossos o pèl-roig.
Protecció alta.
IP Recomanat= 50-30
Pell blanca.
lleugerament bruna.
Ulls i cabells castanys o foscos.
Protecció mitjana.
IP Recomanat= 15-25
Pell negra o bruna.
Protecció baixa.
IP Recomanat= <10
Material de suport
En Unión de Mutuas ja estem conscienciats de la importància de protegir-nos del sol i cuidar la nostra pell. Suma’t al nostre repte. Posem a la teua disposició materials de suport perquè ens ajudes a compartir aquests consells i recomanacions en la teua empresa i així siguem cada vegada més els que cuidem la nostra pell.
Uneix-te, comunica i comparteix!