Notícies

02/06/2022

Les distraccions al volant causen el 30 % dels accidents mortals de trànsit

Unión de Mutuas difon nous materials informatius per a prevenir els accidents de trànsit, centrant-se, aquesta vegada, en els accidents ocasionats per l’ús del mòbil i els dispositius electrònics.

El 2021 es van produir 921 sinistres mortals a les carreteres espanyoles en què van morir 1.004 persones i 3.728 més van resultar ferides greus. Segons la Direcció General de Trànsit, les distraccions en la conducció són la causa principal d’aquests accidents mortals, que ocasionen anualment més de 300 morts.

Canviar d’emissora de ràdio, menjar o beure dins del vehicle, encendre una cigarreta, buscar objectes a la guantera, manejar el GPS o fer servir el telèfon mòbil són situacions que comporten un risc amb conseqüències nefastes per a la vida de les persones.

Segons el Responsable de Prevenció amb càrrec a quotes d’Unión de Mutuas, Emilio Gómez, «les distraccions continuen sent el factor concurrent més freqüent en els accidents mortals, fan que perdem la nostra atenció, apartem la vista de la carretera i que per qüestió de segons el vehicle circule sense control i puguem provocar un greu accident.  Per la nostra seguretat, la dels nostres acompanyants i la dels altres usuaris que circulen per la carretera és fonamental prevenir i evitar les distraccions mentre conduïm.»

Aquest és l’objectiu del nou material informatiu sobre Distraccions al volant que Unión de Mutuas, dins de la campanya de seguretat viària La importància d’arribar, ha activat i posat a disposició de les empreses associades i professionals adherits.

Els materials informatius, en format digital, posen l’accent als efectes adversos de l’ús de dispositius electrònics: telèfon mòbil, pantalles tàctils, la manipulació de navegadors, reproductors de vídeo o DVD.

Enviar un missatge per mòbil multiplica per 23 les probabilitats de patir un accident de trànsit

 L’ús d’aquests dispositius, a més de la distracció visual, fan apartar els ulls de la carretera, i això provoca simultàniament distracció física, auditiva i cognitiva. D’entre les distraccions, la utilització del telèfon mòbil és la més freqüent i la que creix de forma exponencial durant els darrers anys.

En aquest sentit, el responsable de prevenció amb càrrec a quotes, Emilio Gómez, adverteix que «un conductor que parla mentre condueix perd la capacitat de mantenir una velocitat constant, no guarda prou seguretat amb el vehicle que circula davant i el temps de reacció augmenta considerablement.»

A més, si el conductor utilitza el mòbil per a enviar missatges, el risc es multiplica, ja que la distracció es produeix a escala visual, mentre llegeix la pantalla; a escala cognitiva, per a elaborar el missatge; i a escala manual, per a manipular les tecles. «Accions que multipliquen per 23 les probabilitats de patir un accident, segons un estudi de la Fundació AAA per a la Seguretat Viària», ha destacat Gómez.

La campanya Distraccions al volant apel·la a la responsabilitat individual i la promoció de conductes segures i la importància de seguir aquests set consells:

  1. Oblida’t del mòbil mentre condueixes
  1. No manipules dispositius electrònics
  1. No et distragues amb els ocupants del vehicle 
  1. No menges, no begues, no fumes mentre condueixes
  1. Evita «l’efecte tafaner»
  1. Deixa fora del vehicle les teues preocupacions
  1. Assegura la càrrega i l’equipatge

Unión de Mutuas, mútua col·laboradora amb la Seguretat Social,  d’àmbit nacional, té associades 36.100 empreses i protegeix  400.000 treballadors i treballadores. Gestiona les prestacions econòmiques i l’assistència sanitària que té encomanades per a millorar la salut laboral a les empreses mutualistes i contribuir a la sostenibilitat del sistema.

Promou la prevenció de riscos laborals, la qual cosa contribueix a la reducció de la sinistralitat i gestiona de manera integral l’absentisme laboral. Compta amb una àmplia estructura sanitària molt avançada que dona resposta a qualsevol patologia relacionada amb l’accident i la malaltia professional.