Més de 700 professionals han participat en el webinar sobre el Maneig de la patologia del maniguet rotador en l’entorn laboral, organitzat per la Societat Espanyola de Traumatologia, SETLA.
El curs té per objectiu analitzar aquesta patologia de l’espatlla tan freqüent en el món laboral que causa un absentisme prolongat i que suposa un alt cost en prestacions i seqüeles en la salut dels pacients, segons ha manifestat el Dr. Sánchez Alepuz, organitzador del curs, Cap del Servei de Traumatologia i Cirurgia d’Unión de Mutuas i editor de la Revista Espanyola de Traumatologia Laboral de SETLA.
El doctor Sánchez Alepuz ha destacat que, al costat de la lumbàlgia, l’enfermetat del maniguet rotador és la que més processos llargs per incapacitat laboral causa, amb baixes de més de 365 dies. Per això, ha assenyalat, hi ha una necessitat de compartir i actualitzar coneixements específics, innovacions tècniques i afavorir la interacció entre els diferents professionals que intervenen en tot el procés de la incapacitat laboral per aquesta patologia, des del metge assistencial fins al moment de la tornada al centre de treball.
Així, amb un enfocament multidisciplinari, el webinar ha reunit a tots els professionals de les àrees sanitàries que participen en aquest procés: metge d’atenció primària, rehabilitadors, fisioterapeutes, infermers i traumatòlegs, amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement i tractament de l’enfermetat del maniguet rotador. Es tracta d’una de les patologies que forma part dels diferents diagnòstics que s’engloben dins de l’anomenada espatlla dolorosa i que suposa la limitació funcional per dolor.
El curs s’ha agrupat en dos blocs temàtics, una part teòrica de ponències i una altra pràctica amb casos clínics, presentats per experts traumatòlegs especialistes en l’espatlla, tant com especialistes en rehabilitació i radiologia.
En les ponències han abordat, entre altres qüestions, la descripció exploratòria imprescindible de l’espatlla i el maneig no quirúrgic de les lesions. S’han analitzat qüestions com “què hem de veure a les proves d’imatge?” o “cirurgia: quan i com?”. Els especialistes també han exposat, estudiat i debatut casos clínics reals de trencament parcial, trencament complet crònic i trencament massiu del múscul supraespinós en treballadors de diferents edats i diferents activitats.
El Cap del Servei de Traumatologia i Cirurgia d’Unión de Mutuas, el doctor Sánchez Alepuz, explica que l’objectiu final de l’activitat és “facilitar una visió global d’aquest procés patològic”, de manera que s’ofereixen les claus per a la realització d’una “acurada avaluació del pacient” amb l’aplicació quirúrgica de tècniques semi-invasives i mesures tecnològiques rehabilitadores avançades per a una completa i ràpida recuperació de les limitacions funcionals que ocasionen aquesta enfermetat.
“L’espatlla dolorosa és una causa d’absentisme laboral prolongat i per aquest motiu es requereix implantar mesures que, assegurant la salut i protecció del treballador, contribueixen a optimitzar les possibilitats terapèutiques”, ha detallat l’especialista d’Unión de Mutuas.
El Dr. Eduardo Sánchez Alepuz compta amb més de 30 anys de professió, és especialista en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT) i Cap de Cirurgia Traumatològica d’Unión de Mutuas, mútua col·laboradora amb la Seguretat Social que dispensa una assistència sanitària basada en els més alts valors humans de respecte i dignitat, qualitat, eficiència en el tractament de les patologies i aplicació de la tecnologia més avançada i personalitzada per a cada pacient. El Servei COT d’Unión de Mutuas és un referent per a la sanitat pública i privada, basat en la superespecialització.
Està compost per un equip humà de professionals amb un alt nivell de formació i preparació per a donar resposta en termes d’excel·lència als pacients assegurats. Se sustenta sobre quatre pilars: les Unitats de Traumatologia, Raquis, Cirurgia de la Mà i Cirurgia Artroscòpica, que ofereixen la millor resposta terapèutica complint sempre amb el principal objectiu d’aconseguir la curació completa en el temps just i necessari, sense seqüeles, aconseguint, així, un elevat grau de satisfacció del pacient i també del professional sanitari. Ademés, Unión de Mutuas compta amb l’Hospital especialitzat en Traumatologia laboral, ITUM, que disposa d’un equipament d’avantguarda, d’Unitats Mèdiques Especialitzades i d’un quiròfan digital, de manera que permet als facultatius disposar de totes les proves requerides en temps real, reduir el temps de les intervencions quirúrgiques i reaccionar de manera immediata davant de qualsevol eventualitat que es puga presentar.