La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presidit l’acte de presentació del nou Codi Ètic i de Conducta i ha visitat les instal·lacions de l’Institut de Traumatologia d’Unió de Mútues, ITUM, a Castelló. En el nou Codi Ètic, la mútua reformula els seus principis i valors i reforça el seu compromís amb el comportament ètic i el bon govern de l’entitat.
La vicepresidenta del Consell de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha presidit, aquest matí, l’acte, celebrat a la seu de la mútua a Castelló i al qual han assistit el catedràtic de la Universitat Jaume I de Castelló, Domingo García Marzá, alcaldes i alcaldesses de diverses poblacions, un grup nombrós d’empresaris representatius del teixit productiu de la Comunitat Valenciana, el president de l’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics, ASCER, Isidro Zarzoso, el secretari general del sindicat UGT-PV, Ismael Sáez, el secretari general de la Federació del Metall, FEMEVAL, Alejandro Soliveres, així com diversos representants de l’àmbit jurídic i universitari.
En la seva intervenció, la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha destacat el paper pioner d’Unió de Mútues en la implantació i el desenvolupament del Codi Ètic, el qual “s’ha d’estendre a les empreses, que s’han de sumar a aquest model transparent i participatiu”.
També ha manifestat que “la transparència, l’ètica pública, la sobrietat en l’ús dels recursos públics i el bon govern són elements fonamentals de la pràctica política del govern valencià”. I ha destacat, com un dels eixos del “nostre pacte de govern, l’Acord del Botànic, la regeneració democràtica i la lluita contra la corrupció”.
La presentació del Codi Ètic i de Conducta d’Unió de Mútues ha anat a càrrec del catedràtic d’Ètica de la Universitat Jaume I de Castelló, Domingo García Marzá, qui ha destacat que, amb el nou Codi, la mútua incorpora a la seva gestió “els nivells més alts d’integritat” en l’acompliment de les seves responsabilitats professionals, d’acord amb “els sistemes d’ètica i compliment de normes actuals”.
El nou document és el resultat de la integració de l’evolució del Codi Ètic de l’entitat, la primera edició del qual va tenir lloc el 2002, de manera que el nou document “recull l’experiència de molts anys de la mútua en la millora de la gestió de la responsabilitat i de l’ètica”, segons ha assenyalat García Marzá.
Amb aquesta integració, el nou document defineix els valors que orienten les bones pràctiques (Dignitat, Excel·lència, Transparència i Confiança) i els relaciona amb les conductes necessàries per dur-les a terme i “convertir així els valors en conductes”.
A més, com a principal novetat, segons ha assenyalat el catedràtic de l’UJI, el Codi s’inscriu en una “nova generació de codis d’ètica”, ja que recull al seu interior, com a part seva, els canals apropiats per complir-lo. No només “s’hi expressen públicament els compromisos adquirits, sinó que també estableix els canals de participació per seguir-los i gestionar-los”.
En aquest sentit, el nou Codi incorpora un canal de comunicació, d’alertes i denúncies d’aquelles conductes i decisions que puguin contravenir els valors i les normes contingudes en el codi mateix. Aquest canal, de caràcter confidencial, serà gestionat pel Comitè d’Ètica, el qual, com que està compost per persones alienes a la mútua, en garanteix l’objectivitat i imparcialitat.
Per la seva banda, la directora adjunta d’Unió de Mútues, Teresa Blasco, durant la seva intervenció, ha manifestat que amb el nou Codi Unió de Mútues “reforça el seu compromís amb la integritat i el compliment de l’ètica” en el desenvolupament de la seva principal activitat consistent “en la prevenció i la cura de la salut laboral i la gestió excel·lent dels recursos públics i les prestacions a les treballadores i els treballadors, així com als protegits”.
Blasco ha destacat que es tracta d’un document obert i dinàmic i ha al·ludit al fet que “estem davant la quarta actualització” i que per tant, des de 2002 “hem anat incorporant els avenços de l’organització per donar resposta a les noves expectatives socials i els canvis legislatius”.
En aquesta línia, el nou Codi Ètic reforça els principis del bon govern corporatiu i, a més, integra la Comissió de Prevenció de Delictes, constituïda per la mútua el 2015, en compliment de les noves obligacions de prevenció de riscos penals.
Per a l’elaboració d’aquest Codi Ètic i de Conducta, Unió de Mútues ha comptat amb la col·laboració i l’assessorament de l’equip GERSE de la Universitat Jaume I de Castelló, el qual està dirigit pel catedràtic d’Ètica de l’UJI, Domingo García Marzá.
Un cop acabat l’acte, la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha visitat l’Hospital de Traumatologia d’Unió de Mútues, ITUM, a Castelló, el qual, gràcies a la seva tecnologia avançada i els seus serveis sanitaris, és avui dia un dels centres de referència en traumatologia laboral d’Espanya.
La vicepresidenta de la Generalitat ha recorregut les instal·lacions i ha comprovat els últims avenços tecnològics incorporats al centre hospitalari, els quals aporten més qualitat i excel·lència en l’assistència clínica i sanitària i permeten prevenir i curar les malalties més prevalents en el món laboral.