Unió de Mútues ha celebrat, al Centre d’Investigació Príncep Felip de València, la III Jornada de Cirurgia Artroscòpica de Canell, una trobada que ha tingut una gran acollida amb la participació d’un centenar de professionals que han pogut conèixer els últims avenços en l’abordatge artroscòpic de la mà i el canell.
Les sessions teòriques i pràctiques han comptat amb la participació de ponents de prestigi internacional com el cirurgià Andrea Atzei. Així mateix, fins a una desena de docents, procedents de diversos hospitals de Catalunya, Madrid i València, han abordat les fractures de canell, les seves seqüeles, les inestabilitats del carp i la degeneració artròsica de l’articulació radiocubital, el diagnòstic i tractament de la qual suposa un interessant repte per al cirurgià de mà.
La jornada ha estat dirigida pels doctors Vicente Carratalá, Francisco J. Lucas i Eduardo Sánchez Alepuz, experts artroscopistes i metges traumatòlegs d’Unió de Mútues, que han assenyalat la importància de realitzar aquest tipus de jornades, ja que proporcionen coneixement i tractaments més selectius i més innovadors als pacients.
Per al Dr. Sánchez Alepuz, Cap de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de la mútua, “el nostre objectiu és transmetre idees i compartir coneixements, proporcionem una formació molt personalitzada i tot el nostre suport perquè els metges assistents obtinguin el màxim rendiment”.
Durant la trobada, s’han exposat casos clínics i els metges assistents han recollit informació i han aprofundit en el coneixement de l’anatomia i la biomecànica de les lesions així com en els tipus de tractaments artroscòpics que de forma més positiva redunden en els pacients.
A la part teòrica, s’han fet sis cirurgies en directe, amb les tècniques més avançades i innovadores, en les quals s’han abordat, entre d’altres, la inestabilitat mediocarpiana, la lesió del fibrocartílag triangular i la plàstia de reconstrucció escafolunar.
El Dr. Sánchez Alepuz ha manifestat que l’artrosi de canell, les fractures i les lesions lligamentoses són patologies que es tracten molt satisfactòriament mitjançant l’artroscòpia, i ha assenyalat que “actualment són innombrables les aplicacions de la cirurgia artroscòpica al canell i la mà”.
Així mateix ha assegurat que s’ha avançat molt tecnològicament des de la darreria dels anys 90, “els instruments s’han sofisticat i han evolucionat molt, de manera que les intervencions s’han simplificat i són més fiables, s’ha accelerat el temps de recuperació, s’han disminuït les rigideses secundàries i, per descomptat, s’ha reduït l’estada hospitalària”.
Avui dia el 90 % de les lesions de les articulacions que necessiten tractament quirúrgic es poden solucionar mitjançant artroscòpia. Amb tot, segons ha destacat Sánchez Alepuz, en ser una tècnica en continu avanç, “requereix una corba d’aprenentatge molt important, molta habilitat i molta pràctica, ja que en moltes ocasions l’èxit de la intervenció depèn de la destresa i l’abordatge ràpid”.
Sánchez Alepuz també ha recordat que els traumatismes en canells, mans i dits són els accidents més freqüents en el món laboral. Són les extremitats més sofertes i més vulnerables del cos humà. Aquests accidents suposen el 25 % de les baixes i causen el 20 % de les incapacitats laborals.
La cirurgia artroscòpica requereix d’un llarg aprenentatge i adquisició de destreses per obtenir una seguretat adequada i eficiència. El Servei de Cirurgia i Traumatologia d’Unió de Mútues té una experiència àmpliament reconeguda, de més de 20 anys, en la realització d’aquesta tècnica. La mútua és avui dia un referent nacional i internacional en l’aplicació de la cirurgia artroscòpica per a les articulacions d’espatlla, colze, genoll i canell amb l’organització anual de cursos formatius als quals assisteixen cirurgians nacionals i internacionals.