FEMEVAL, AIDIMME, FEVAMA, Unió de Mútues, Unimat Prevención i VALMETAL presenten una iniciativa pionera que aborda els reptes de la Indústria 4.0 en matèria de seguretat i salut laboral.
La directora de l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball, INVASSAT, Cristina Moreno, ha reconegut el gran impacte que està produint la irrupció i el ràpid desenvolupament de les tecnologies de la informació i la digitalització sobre els sistemes de producció, sobre la innovació i la qualitat dels productes; però ha destacat que el gran tema i els grans reptes que comporta la nova economia són “els canvis organitzatius en les empreses, les relacions laborals i els efectes sobre la salut de les persones”.
Cristina Moreno ha participat en la jornada La indústria 4.0, celebrada a València, organitzada per les Federacions Empresarials del metall, FEMEVAL, la Fusta, FEVAMA, Unió de Mútues, l’Institut Tecnològic AIDIMME, Unimat Prevención i VALMETAL.
En aquesta trobada, el president de FEMEVAL, Vicente Lafuente, juntament amb el president d’AIDIMME, Fernando Saludes i el director general d’Unimat Prevención, Ignacio López-Lapuente, han presentat el projecte “R-Evolució Industrial: Prevenció i reptes 4.0”. Un estudi pioner que dona visibilitat als riscos laborals emergents que sorgeixen de la relació persona-màquina, i dona resposta als desafiaments de l’ús de les tecnologies habilitadores en els entorns de treball.
Segons el president de FEMEVAL, Vicente Lafuente, amb aquesta iniciativa “oferim pautes per fer la indústria 4.0 més productiva, més segura i més humana. Perquè la salut i seguretat laboral són valors innegociables i no hi ha res més improductiu que un accident”. “En un moment en què la tecnologia s’ha situat com a teló de fons en les nostres vides, hem d’articular i posar en pràctica estratègies perquè les persones treballadores no paguin un peatge emocional ni físic”, assenyala Lafuente.
Per la seva banda, el director general d’Unimat Prevención, Ignacio López-Lapuente ha assegurat que les empreses poden arribar a la competitivitat “tenint cura de la salut de les persones” i ha desgranat alguns avantatges de les novetats tecnològiques com la disminució de tasques repetitives i la perillositat (ja que aquests treballs els realitzaran robots), la menor exposició a àmbits contaminants, o la flexibilitat laboral, la qual cosa millorarà la conciliació.
El president d’AIDIMME, Fernado Saludes, ha afegit que el coneixement científic i tecnològic és fonamental, però no suficient per aconseguir l’èxit digital i ha ressaltat la importància de “minimitzar els riscos i superar els desafiaments” per aconseguir una major integració productiva.
Aquest treball de recerca està impulsat per l’Institut Tecnològic Metalmecànic, Moble, Fusta, Embalatge i Afins (AIDIMME), la Federació Empresarial Metal·lúrgica Valenciana (FEMEVAL), la Federació Empresarial de la Fusta i Moble de la Comunitat Valenciana (FEVAMA), Unió de Mútues, Unimat Prevención i l’Agrupació Empresarial per a la Innovació dels Processos Productius del Metall i Afins (VALMETAL).