Al certamen de Laboralia, la mútua ha abordat el paper que han jugat els serveis de prevenció de riscos laborals durant els dos últims anys de crisi sanitària. La infecció per SARS-CoV-2 ha suposat una amenaça greu per a la salut de la població treballadora i un desafiament per a la gestió preventiva a l’entorn laboral.
Organitzat per l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball, l’INVASSAT, Unió de Mútues ha participat en la Trobada by Laboralia, el simposi professional de Prevenció i Benestar Laboral, celebrat a Fira València, que ha reunit els experts i professionals més grans del sector per analitzar les fortaleses i debilitats del Sistema Preventiu després de la pandèmia.
La mútua ha organitzat dues taules de debats integrades per 16 empreses, en què s’han analitzat les debilitats i fortaleses de la vigilància de la salut que van emergir durant la pandèmia, i com les empreses van fer front al risc emergent de la Covid-19, que va afectar totes les organitzacions de cop i volta. La mútua també ha participat en la taula de treball liderada per l’INVASSAT: «Crisi sanitària: lliçons apreses».
A la primera taula hi han participat les empreses mutualistes BP, GESMED, Hospital General Universitari de Castelló, AEEMT, Inspecció mèdica de la Conselleria de Sanitat, la Diputació de València, i Unimat Prevenció. Ha estat moderada pel Dr. Pere Soto, metge especialista en Medicina del Treball d’Unió de Mútues i Laura Moreno, infermera de treball de la mútua.
A l’anàlisi els experts participants han coincidit que la infecció per SARS-Cov2 ha estat un total desafiament per a la prevenció de riscos laborals i una amenaça greu per a la salut de la població treballadora, incrementada per l’absència de proves diagnòstiques, tractaments profilàctics i vacunes, amb l’afegit de la manca d’equips de protecció individual.
Tot i això, com a punts de fortalesa, han destacat la visibilitat i valoració que han adquirit els Serveis de Prevenció i el lideratge efectiu dels professionals de vigilància de la salut a les empreses per gestionar la crisi, ja que, malgrat la situació canviant d’estratègies i protocols sanitaris, es va anar donant una resposta eficaç per determinar: els treballadors especialment sensibles/vulnerables; la protecció a les embarassades; la detecció i seguiment de casos; els contactes estrets, i les quarantenes.
Igualment, han destacat com a transcendental la implicació dels sanitaris dels serveis de prevenció en les vacunacions contra la Covid-19 i l’atenció de múltiples consultes relacionades amb la malaltia davant d’un sistema sanitari públic a la vora del col·lapse.
La segona taula de debat ha estat integrada per les empreses mutualistes Porcelanosa, Grup Gimeno, Mahle Electronics, Grup Simetria, Veolia, Indústries Ochoa, IBV i Unimat Prevenció. I ha estat moderada per Conchín Monzonís i Javier Murcia, directora del Servei de Prevenció Propi i el tècnic de prevenció de la mútua, respectivament.
Hi han abordat l’impacte múltiple que han patit les empreses a conseqüència de la pandèmia, pel que fa a la salut dels treballadors, la disminució de la capacitat productiva, el compliment de les noves obligacions legals, la gestió de les persones durant el confinament, la seva reincorporació i les mesures preventives i de protecció de la salut, entre d’altres.
Pel que fa a la taula rodona «Crisi sanitària: lliçons apreses», la metgessa especialista en vigilància de la salut d’Unió de Mútues, la Dra. Mariela Salazar, ha exposat en representació de l’Associació de Mútues col·laboradores amb la Seguretat Social, AMAT, les actuacions dutes a terme durant la pandèmia.
Com a punts de fortalesa la Dra. Salazar ha destacat la continuïtat de l’activitat laboral (sanitària i de gestió de prestacions), fent èmfasi en el compromís dels treballadors de les mútues en la tramitació de la prestació extraordinària pel cessament d’activitat dels treballadors autònoms (CATA) i la posada a disposició dels mitjans materials i personals a l’autoritat sanitària, així com la col·laboració amb el Servei Públic de Salut a la campanya de vacunació contra el SARS-Cov-2.