Notícies

19/06/2023

Unió de Mútues llança la campanya “A l’estiu: calor, la justa”

Unió de Mútues, amb l’arribada de l’estiu i de les altes temperatures, llança la campanya de prevenció de la salut dirigida a les seues empreses i treballadors. Sota el lema “A l’estiu: calor, el just”, la mútua pretén conscienciar dels possibles efectes que pot tindre una exposició excessiva a la calor, com l’estrés tèrmic, que pot causar alteracions en les persones, incrementant-se també el risc de patir un accident.

Recentment, per a protegir els treballadors de les previsibles onades de calor que es viuran aquest estiu, s’ha publicat el Reial decret llei 4/2023, d’11 de maig, dins del marc de l’Estratègia Espanyola de Seguretat i Salut 2023-2027 i els Objectius de Desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 relacionats amb els efectes del canvi climàtic, on s’estableix l’obligació de preveure mesures adequades enfront dels riscos relacionats amb fenòmens meteorològics adversos, incloent-hi les temperatures extremes. Aquestes mesures, que es derivaran dels resultats de l’avaluació dels riscos laborals, hauran de tindre en compte les característiques de les tasques, l’horari de les mateixes i les particularitats personals de treballadors i treballadores.

Emilio Gómez, responsable de Prevenció Càrrec a Quotes d’Unió de Mútues, afirma que “aquesta campanya s’ha fet des d’una doble vessant, pensant tant en els treballadors, oferint-li recomanacions i consells contra la calor, així com en els empresaris, amb material que explica com actuar en casos de fenòmens meteorològics adversos”.

El Reial decret- Llei 4/2023, d’11 de maig, obliga els empresaris a adaptar les condicions de treball i prendre mesures específiques en matèria de prevenció de riscos laborals en cas de fenòmens meteorològics adversos, tant en el nivell roig com taronja. Gómez ha recalcat que “un dels àmbits on les persones es troben en una especial vulnerabilitat enfront de les conseqüències derivades del canvi climàtic és l’àmbit laboral, en el qual l’exposició als fenòmens meteorològics adversos pot resultar ineludible. És fonamental tindre una normativa preventiva eficaç que garantisca la protecció dels treballadors”.

Unió de Mútues, amb l’objectiu de conscienciar els seus treballadors protegits, autònoms adherits i empreses associades, ha publicat tots els materials de la campanya en el seu Portal de Seguretat i Salut. Aquests cartells recullen consells i recomanacions per a previndre els riscos derivats de la calor, com poden ser la deshidratació, la insolació o el colp de calor. També es comparteixen altres enllaços i documents d’interés publicats pel Ministeri de Sanitat.

Al llarg dels anys la mútua ha anat realitzant diferents campanyes en l’època estival amb el propòsit d’ajudar les empreses mutualistes a promoure la salut laboral, la prevenció i divulgar hàbits saludables entre treballadors i treballadores. El Portal de Seguretat i Salut d’Unió de Mútues ofereix una àmplia col·lecció de materials divulgatius disponibles per a tots els mutualistes.