Notícies

18/05/2017

Invertir en la salut i el benestar dels treballadors és rendible per a les empreses

“Hem d’invertir en la salut dels treballadors, perquè sense salut no hi ha feina”. Així ho ha manifestat la directora de l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball, INVASSAT, Cristina Moreno, en l’obertura de la jornada, organitzada per Unió de Mútues, sobre benestar emocional, exercici físic i empresa saludable que ha tingut lloc a València-Parc Tecnològic.

La jornada, a la qual han acudit professionals de la prevenció, empresaris i assessors laborals, s’inscriu en les activitats i campanyes de promoció de la salut que la mútua du a terme amb l’objectiu d’ajudar les empreses associades i els treballadors adherits a implantar models de treball basats en el benestar psicològic i físic de les persones.

Durant la seva intervenció, la directora de l’INVASSAT, Cristina Moreno, ha assenyalat que invertir en la salut i el benestar dels treballadors “és rendible per a les organitzacions i la societat, redueix l’absentisme i incrementa la competitivitat i la productivitat.”

Moreno ha valorat positivament que cada vegada són més les empreses que s’adhereixen a les organitzacions saludables, “ja ningú no discuteix les bondats de les organitzacions saludables”, però “correm el risc que sigui una moda, una posa”.

En aquest sentit ha advertit que encara queda “molt camí per recórrer” tal com indiquen les xifres de l’últim estudi de l’INVASSAT, segons el qual en set de cada deu accidents de treball el risc que el va produir estava identificat. I en sis de cada deu accidents hi havia la mesura de prevenció perquè no passés. Per això, segons Moreno, “si tenim localitzat el risc i tenim la mesura per evitar-lo, no podem consentir que es produeixi l’accident”.

Salut emocional
En la jornada també ha intervingut el psicòleg d’Unió de Mútues, Juan Luis Blasco, qui ha exposat la importància del desenvolupament emocional en l’àmbit laboral, ja que garanteix el benestar psicològic i social i aporta grans beneficis per a la salut de les persones i les organitzacions.

D’entre els aspectes tractats, el psicòleg clínic Juan Luis Blasco ha destacat el paper determinant que hi juguen les emocions: “les nostres creences, valors i prejudicis dicten la manera de sentir i interpretar la realitat i les nostres relacions amb els altres”.

En aquest sentit, ha assenyalat que les emocions poden dificultar la comunicació i generar conflictes i afectar, per tant, l’acompliment en el lloc de treball i la productivitat de l’empresa. Però també, amb una gestió adequada, poden millorar el clima laboral, les actituds positives i la motivació, i determinar l’èxit en el treball.

L’expert en psicologia ha remarcat la conveniència d’implantar programes de salut i benestar emocional a les empreses, ja que, “Espanya és el segon país del món que més fàrmacs tranquil·litzants consumeix”, sense que per això es redueixi l’ansietat, ben al contrari, “s’està convertint en un veritable problema de salut pública”.

Malalties cardiovasculars
Per la seva banda, el metge de la Unitat de Vigilància de la Salut i especialista en hipertensió d’Unió de Mútues, Vicente Pallarés, ha centrat la seva intervenció en la importància de fer exercici físic perquè és un hàbit cardiovascular saludable.

Pallarés ha recordat que les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort al món, amb un gran impacte en el món laboral. Ha indicat que el cos humà està dissenyat per moure’s, per la qual cosa evitar el sedentarisme i mantenir-se actius físicament aporta beneficis importants, tant físics com psíquics i socials.

La reducció de problemes cardíacs, de tensió arterial, de sobrepès, de diabetis, de colesterol a la sang, així com una major calcificació dels ossos i la producció de l’hormona del benestar són, entre d’altres, els beneficis per a la salut que aporta l’exercici físic, segons ha assenyalat el Dr. Pallarés.

Tanmateix ha lamentat que el 42% dels espanyols mai no fa una activitat física, quan l’exercici físic, entre moderat i intens, d’uns 150 minuts a la setmana redueix entre un 30 i un 40% el risc de patir malalties cardiovasculars.