Notícies

13/05/2022

Units en la construcció d’una cultura de seguretat i salut a la feina

La Mútua, l’INVASSAT i les Federacions Empresarials del Metall i la Fusta i Moble, promouen la unió i la cooperació per a una gestió de la prevenció i la seguretat positiva a les empreses.

En col·laboració amb l’INVASSAT, la Federació Empresarial Metal·lúrgica Valenciana, FEMEVAL, i la Federació Empresarial de la Fusta i el Moble de la Comunitat Valenciana, FEVAMA, Unió de Mútues ha organitzat la jornada Units construïm una cultura de Seguretat i Salut, a fi de fomentar la cooperació i el diàleg social com a factors fonamentals per a la creació d’una cultura de la seguretat i salut positiva als llocs de feina.

A la jornada, Unió de Mútues ha presentat davant del centenar d’empresaris, directius i tècnics de prevenció que hi han assistit, les campanyes d’informació i sensibilització que la mútua ha programat per a aquest any 2022, dins del Pla General d’Activitats Preventives i que té per objectiu el control i reducció de la sinistralitat laboral.

A l’acte hi han participat la directora general de Treball, Benestar i Seguretat Laboral, i directora de l’INVASSAT, Elvira Ródenas, la directora gerent de Unió de Mútues, Carmen Barber, el president de FEMEVAL, Vicente Lafuente i el president de FEVAMA, Alejandro Bermejo.

A l’obertura, la directora general de Treball, Benestar i Seguretat Laboral, Elvira Ródenas, ha qualificat «d’intolerable» que a Espanya, el 2021, 700 persones perdessin la vida a causa de la feina, per la qual cosa ha apel·lat al diàleg social: «cal actuar junts. A la cultura de la prevenció, el diàleg social juga un paper determinant, ja que a les empreses on està implementada la seguretat i la salut, amb acord entre empresaris i treballadors, hi ha menys accidents i millora la productivitat».

En aquesta línia, la directora gerent de Unió de Mútues, Carmen Barber, ha destacat la importància de fomentar una bona cultura preventiva i la promoció de la salut «per encarar els desafiaments i les noves habilitats que l’economia digital i tecnològica ja demanen». Ha incidit també en els beneficis que aporten la cooperació i el diàleg entre els treballadors, les empreses i les administracions per reduir l’absentisme laboral.

Per la seva banda, els presidents de FEMEVAL i FEVAMA han exposat les iniciatives i projectes que estan desenvolupant a les seves respectives organitzacions perquè la cultura preventiva sigui una màxima a les seves empreses associades.

A la seva intervenció, el president de FEMEVAL, Vicente Lafuente ha assenyalat que «la Prevenció de Riscos Laborals juga un paper decisiu, comparable amb la productivitat, la qualitat del servei o la rendibilitat. Per això, des de FEMEVAL impulsem projectes innovadors, estudis i eines avantguardistes d’informació, assessorament i suport a la seguretat, salut i benestar laboral per tal de promoure un compromís social a favor de la feina saludable i de la gestió empresarial orientada a les persones».

Així mateix, el president de FEVAMA, Alejandro Bermejo ha posat èmfasi en la importància d’implantar la seguretat i la prevenció a les empreses, ja que «facilita el compliment de les normes sobre seguretat a la feina, evita costos improductius, crea hàbits saludables als empleats i ajuda a mantenir un bon clima laboral, facilitant la millora de la productivitat i l’augment de la rendibilitat empresarial».

Per part de Unió de Mútues, a la segona part de la jornada, el Responsable de Prevenció amb càrrec a quotes, Emilio Gómez, i el Tècnic en Prevenció, Javier Murcia, han abordat les campanyes, que dins del Pla General d’Activitats Preventives, Unió de Mútues desenvoluparà durant aquest any juntament amb les organitzacions empresarials i les empreses mutualistes i autònoms adherits, destacant les centrades en la seguretat viària, la reducció dels accidents greus i mortals, i la promoció de consells estivals per passar un estiu saludable.

També, el metge especialista en Medicina del Treball, Pere Soto, i la psicòloga clínica de la mútua, Carmen Navarro, han abordat els riscos psicosocials i la transcendència i els beneficis que aporta als treballadors i les organitzacions la cura del benestar emocional.