Notícies

12/12/2019

Unió de Mútues participa en el Congrés de Traumatologia Laboral SETLA 2019

Els professionals sanitaris d’Unió de Mútues han participat en el XIX Congrés de la Societat Espanyola de Traumatologia Laboral (SETLA), celebrat a Segòvia, en el qual han presentat dues comunicacions centrades en la gestió de la seguretat del pacient i en la tècnica d’anestèsia de la microdiscectomia per a una hèrnia de disc lumbar.

Amb el Dr. Héctor Rupérez al capdavant, l’equip de quiròfan de l’hospital de la mútua, ITUM, especialitzat en traumatologia laboral, ha exposat els resultats satisfactoris que llança l’estudi realitzat durant els dos últims anys sobre els pacients intervinguts amb la cirurgia de microdiscectomia, que consisteix en la localització, visualització i retirada de les parts del disc intervertebral.

L’estudi conclou que els pacients intervinguts amb aquesta tècnica mitjançant anestèsia subaracnoïdal presenten un millor postoperatori que els pacients intervinguts amb anestèsia general. En la seva exposició, la Responsable d’Infermeria de l’ITUM, Jennifer Garcia, ha destacat la reducció en un 75% del consum d’opiacis després de la cirurgia, la disminució de les complicacions postoperatòries, un millor maneig del dolor i la disminució del sagnat intraoperatori.

Respecte a la segona comunicació presentada al Congrés SETLA, Jennifer Garcia, ha exposat la gestió de la Seguretat del Pacient aplicada a l’àrea quirúrgica juntament amb els resultats de la feina feta comparant el mapa de riscos de l’any 2013, any de la primera certificació en Seguretat del Pacient obtinguda per la Mútua, amb l’últim mapa de risc de 2018.

L’estudi destaca la total implicació de tot el personal amb els pilars del sistema de gestió de la seguretat del pacient basats en la identificació inequívoca dels riscos, el llistat de verificació quirúrgic i la notificació voluntària d’esdeveniments adversos. A més a més, cal afegir la implementació de pràctiques més segures, la realització de sessions i macrosessions formatives, l’activació de sistemes d’alertes de la història clínica, i la posada en marxa de la Comissió d’Infeccions.

Així mateix, la responsable d’infermeria ha assenyalat que el sistema de Seguretat del Pacient d’Unió de Mútues està acreditat segons la Norma UNE 179003, amb el qual es gestionen en tots els centres de l’entitat, i de forma comuna, les situacions de risc per poder prevenir-les i d’aquesta manera implantar pràctiques segures per aconseguir una atenció sanitària lliure de danys evitables, gràcies a la promoció del grau més gran d’efectivitat, qualitat i seguretat.