• La mútua presenta, juntament amb AIDIMME, FEMEVAL, FEVAMA, Unimat Prevención i VALMETAL, una Guia pionera i col·laborativa que marca les pautes per fer la Indústria 4.0 més productiva, més segura i més humana.
• S’estima que el 2025 hi haurà més de 50.000 milions de dispositius IOT connectats.
• Els perfils tecnològics amb habilitats humanes seran les professions més demandades.
Unió de Mútues ha participat en la quarta edició del Congrés Nacional Ágora Bienestar que sota el lema “El camí del Benestar i l’eficiència Empresarial” té lloc des d’ahir i durant el dia d’avui, a la seu de l’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball, INSST, a Madrid, i que ha reunit 35 ponents nacionals i internacionals i a més de 350 professionals del món de la prevenció i els riscos laborals.
Els responsables de Prevenció i d’Innovació d’Unió de Mútues, Emilio Gómez i Javier Murcia, respectivament, juntament amb el responsable de Qualitat i Seguretat de Femeval, Marcel Cerveró, la responsable d’Innovació d’Unimat Prevención, Raquel Aliaga, i el responsable de Tecnologia i Innovació del Grup Royo, César Taboas, han presentat la Guia R-Evolució industrial: Prevenció i reptes 4.0 durant la celebració de la taula rodona La revolució en la indústria 4.0 dedicada a analitzar l’impacte dels robots col·laboratius (cobots) en les empreses i en la seguretat i salut de les persones.
La Guia ha estat elaborada per les quatre entitats de referència a la Comunitat Valenciana representatives dels sectors productius de la fusta, el moble i la metal·lúrgia: AIDIMME, FEMEVAL, FEVAMA i VALMETAL; i dues entitats referents en el món de la prevenció i la cura de la salut laboral, Unimat Prevención i Unió de mútues. Entitats que fa més de 20 anys que sumen experiències i coneixements per augmentar la productivitat i la competitivitat empresarial.
QUÈ PASSARÀ QUAN EL TEU COMPANY DE FEINA SIGUI UN ROBOT?
Des de la visió empresarial, preventiva i innovadora, la Guia analitza els riscos laborals emergents resultants de la relació persona-màquina alhora que dona respostes als desafiaments, fins ara desconeguts i inexplorats de l’ús de les tecnologies habilitadores en l’entorn de treball. Així mateix, ofereix les pautes per assegurar l’adaptació del nou entorn del benestar de les persones treballadores. Unes pautes basades en l’ètica i la responsabilitat social, situant a les persones en el centre de tots els canvis i de la revolució tecnològica, convertint-les en les veritables protagonistes de la transformació digital.
S’estima que el 2025 hi haurà més de 50.000 milions de dispositius IOT connectats i que els 2,4 milions de robots industrials registrats al món el 2017 augmentaran fins a 3,8 milions el 2021.
En aquest sentit, segons ha assenyalat el responsable de Prevenció d’Unió de Mútues, Emilio Gómez, les noves condicions de treball potenciaran l’aparició de riscos laborals emergents tan psicosocials, organitzacionals, de seguretat, d’higiene com d’ergonomia i ciberseguretat. D’aquests riscos laborals, Gómez ha assenyalat els següents: els riscos relacionats amb el tecnoestrès, la tecnoadicció o la tecnofòbia, el treball nòmada sense límits, l’aïllament social, la inseguretat laboral, el sedentarisme associat amb l’obesitat, la multitasca, així com els riscos ocasionats per la invasió de l’àmbit personal, el fort rebuig inicial per por del desconeixement o per tenir l’obligació de sortir de la zona de confort per part del personal de més edat o menys format en tecnologies digitals.
Davant d’aquest horitzó, ha assenyalat Gómez, la Guia planteja un full de ruta amb estratègies per ajudar a les empreses a eliminar-los, reduir-los o prevenir-los. Actuacions estratègiques com les tècniques de mentoring (mentoria); el business-game (jocs d’empresa) per adquirir coneixements en entorns distesos; codis ètics que contemplin el teletreball i el dret a la desconnexió; avaluacions de riscos psicosocials; l’ús de cobots per millorar les condicions ergonòmiques o de dispositius wearables (portables) per a prevenir i protegir la seguretat i salut, així com la importància d’incorporar sistemes de protecció personal intel·ligents (smart EPIS).
NOUS PERFILS AMB COMPETÈNCIES HUMANES ELS QUALS LES MÀQUINES NO PODEN REALITZAR
Per la seva banda, el responsable de Qualitat, Medi Ambient i Seguretat de FEMEVAL, Marcel Cerveró, ha manifestat que la transformació digital comporta també l’aparició de nous perfils professionals i l’adquisició de competències transversals centrades en àmbits més humans que les màquines no poden realitzar.
Els professionals del futur més demandats requeriran coneixements de disseny, tecnologia i programació (experts en analítica de Dades, Data Scientist (científic de dades), Big Data (dades massives) i robòtica, Chief Digital Officer (director digital) i experts en digitalització de processos, robòtica i enginyers); i habilitats humanes analítiques, resolutives, de lideratge i influència social, com a professionals de vendes i màrqueting, gerents, perfils d’innovació i personal de servei al client.
En aquest sentit, ha recordat que el 2020 a Espanya, hi haurà 800.000 llocs vacants de noves tecnologies en l’àmbit de les TIC com a desenvolupadors, analistes de dades, etc. I en 2022 el grup de professions emergents augmentarà la seva participació en l’ocupació un 40%.
El representant de FEMEVAL també ha insistit que la tecnologia ha arribat a reemplaçar a les tasques i no a les persones. I aquells treballs que potencialment poden ser substituïts són els classificats sota les tres des, “dirty, dangerous and demeaning”, tasques repetitives, penoses i de menys valor afegit que comporten major risc.
Sobre aquesta qüestió, el responsable de Gestió de la Innovació d’Unió de Mútues, Javier Murcia, ha subratllat la importància d’oferir pautes per fer la indústria 4.0 més productiva, més segura i més humana, i ha al·ludit als grans reptes que en aquesta matèria tenen les institucions públiques i privades. Tant pel que fa a la integració de les noves tecnologies en els marcs normatius, com pel que fa a la formació per acabar amb l’obsolescència dels actuals plans de capacitació i així evitar la desocupació tecnològica. D’aquesta manera, el futur de l’educació tractarà de combinar les diferents disciplines anomenades STEM (Science, Technology, Enginee-ring and Mathematics) amb les HECI (Humanity, Ethics, Creativity, Imagination).
Així mateix, Murcia ha recordat que la Guia que avui ha presentat la primera fase, R-Evolució Industrial: Prevenció i reptes 4.0 és un projecte viu i en constant evolució. Tota la informació i materials del projecte (vídeos, infografies i la Guia completa amb la descripció dels nous riscos transversals, estratègies d’actuació, reptes i tendències) estan disponibles a la web www.prlcuatropuntocero.es
Una plataforma que s’anirà actualitzant amb nous continguts i en la qual es posarà l’accent a destacar que les noves tecnologies en si mateixes no impliquen efectes positius o negatius. Murcia ha conclòs que es tracta de la forma en què s’utilitzen la qual determina uns resultats beneficiosos o perjudicials.