Notícies

23/09/2022

Ús segur dels de vehicles de mobilitat personal

Unió de Mútues publica nous materials preventius que fomenten una mobilitat urbana segura i sostenible per evitar accidents

La multiplicació a les ciutats de l’ús de patinets, bicis elèctriques i altres Vehicles de Mobilitat Sostenible (VMP) està augmentant, de manera preocupant, la sinistralitat als nuclis urbans. El 2020, aquesta nova mobilitat va ocasionar 1.305 víctimes de diferent gravetat a tot Espanya; els accidents més nombrosos són les col·lisions amb altres cotxes, els atropellaments i les caigudes a la via.

Segons la DGT, les principals causes d’aquest tipus d’accidents es deuen a l’incompliment de les normes com: pujar a la vorera, creuar el pas de vianants quan no toca, no portar el casc posat, o sobrepassar la velocitat permesa.

Una accidentalitat urbana que, segons les previsions «podria augmentar un 24% fins al 2030 si no es pren consciència dels riscos, és a dir, si no es compleix amb la normativa ni amb les recomanacions de la DGT», ha assenyalat el responsable d’activitats Preventives d’Unió de Mútues, Emilio Gómez.

Davant d’aquesta realitat, i amb motiu de la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat, que aquest any impulsa la mobilitat urbana sostenible, Unió de Mútues ha editat nous materials informatius amb l’objectiu de fomentar l’ús segur dels vehicles de mobilitat personal.

«En línia amb la Setmana Europea, volem contribuir a la mobilitat neta i sostenible que aporten els vehicles de mobilitat personal, però ho han de fer en condicions de seguretat, incorporant hàbits segurs a la conducció. El medi ambient i la seguretat viària han de ser compatibles», ha destacat Emilio Gómez.

«Envair voreres, superar els 25 km/h, o conduir sense llums a la nit són riscos i infraccions que, en cas d’accident, tant el conductor del patinet elèctric com el vianant amb què col·lideix, poden patir greus conseqüències, especialment traumatismes cranioencefàlics, lesions, contusions i fractures en mandíbula, cara, zona cervical, cames, braços i costelles», ha afegit Gómez.

També, el responsable de la mútua ha destacat les principals normes de circulació i les mesures preventives que cal complir.

Normativa per circular de forma segura amb patinets elèctrics i vehicles de mobilitat personal

– Tots els VMP que es comercialitzin a partir del 22 de gener del 2024 hauran de comptar amb un certificat de circulació. Els comercialitzats abans d’aquesta data podran circular sense el certificat fins al 22 de gener del 2027.

– L’assegurança no és obligatòria, però el propietari del VMP en podrà contractar una voluntàriament. En alguns municipis sí que és necessària la contractació de l’assegurança.

– Els Ajuntaments podran regular per on poden circular els VMP i els requisits propis de seguretat a cada municipi, respectant sempre les modificacions establertes al Reglament general de circulació.

– Els destinats a realitzar activitats econòmiques de tipus turístic o de lleure hauran de tindre una autorització expressa de l’Ajuntament.

– Cal respectar sempre els senyals de trànsit. Circular per carrils bici i zones 30.

Aquest material juntament amb les mesures preventives i comportaments sancionables, estan disponibles al Portal de Seguretat i Salut de www.uniondemutuas.es, a l’espai de Seguretat Viària. Forma part de la campanya de seguretat viària La importància d’arribar, que dins del Pla General d’Activitats Preventives, Unió de Mútues està desenvolupant durant aquest any i que conclourà a finals de 2022.