Contingència comuna
En cas d’incapacitat temporal derivada de contingències comunes, Unión de Mutuas tramita i gestiona les prestacions econòmiques següents:
- Subsidi del 60 % de la base reguladora, a càrrec de l’empresa, entre els dies 4 i 15 de la baixa.
- Subsidi del 60 % de la base reguladora, a càrrec de la Mútua, entre els dies 16 i 20 de la baixa.
- 75 % de la base reguladora a partir del dia 21.
Accident de treball i malaltia professional
UNIÓN DE MUTUAS col·labora amb la Seguretat Social en la gestió de les prestacions econòmiques derivades de contingències d’accidents de treball i malalties professionals, d’acord amb la legislació vigent:
- Prestacions econòmiques per incapacitat temporal: l’accidentat té dret a una prestació del 75 % de la base reguladora des del dia següent a la baixa per accident de treball o malaltia professional i fins a la data d’alta.
- Prestacions econòmiques per incapacitat permanent, mort i supervivència derivades d’accidents de treball:
– Indemnització per lesions permanents no invalidants: s’hi establix un pagament únic segons barem establit legalment*.
– Pensió per incapacitat permanent absoluta: s’hi establix una subsidi del 100 % de la base reguladora*.
– Indemnització per incapacitat permanent parcial: indemnització corresponent a 24 mensualitats de la base reguladora amb què es va computar el subsidi d’incapacitat temporal del qual es deriva la incapacitat permanent*.
– Indemnització per incapacitat permanent total: pensió vitalícia mensual, que pot ser substituïda excepcionalment per una indemnització a preu fet, quan el beneficiari siga menor de 60 anys. La indemnització correspon a una renda vitalícia del 55 % del salari que es pot incrementar un 20 % en el cas dels majors de 55 anys*.
– En cas de mort com a conseqüència d’un accident de treball o malaltia professional, les vídues o els vidus poden percebre una pensió del 52 % de la base reguladora, mentre que les filles i els fills poden percebre el 20 % de la base reguladora, a més de les despeses del funeral i d’un primer pagament únic de sis mensualitats del salari i una mensualitat més per cada fill menor. La legislació també preveu indemnitzacions per a familiars directes que convivien amb l’accidentat i estaven a càrrec seu*.
* Aquestes prestacions es meriten prèvia resolució en ferm de l’organisme competent.
- Prestacions d’assistència social amb càrrec als excedents, si n’hi ha.
- Unión de Mutuas es farà càrrec de les despeses de transport de l’accidentat, així com de la manutenció i l’allotjament si fóra necessari i segons criteri mèdic.
CUME
L’1 de gener de 2011 va entrar en vigor una prestació econòmica nova per cura de menors afectats per càncer o una altra malaltia greu, per tal de protegir la situació difícil que es produïx quan els dos progenitors treballen i un d’ells ha de dedicar part o tota la jornada a la cura del menor que, a causa de la malaltia, ha d’estar molt de temps hospitalitzat i amb un tractament que requerix atenció directa.
La gestió i el pagament corresponen a la mútua col·laboradora amb la Seguretat Social amb qui l’empresa tinga concertada la cobertura dels riscos professionals. Aquesta prestació nova està regulada en la Llei 39/2010, de 22 de desembre, de pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2011 i pel Reial Decret 1148/2011 que regula el reconeixement, en tots els règims del sistema de la Seguretat Social, d’una prestació econòmica per a la cura de menors afectats per càncer o una altra malaltia greu.
Els progenitors que es troben en aquesta situació poden sol·licitar ja la prestació a la mútua d’accidents de treball i malalties professionals amb què l’empresa tinga concertada la cobertura dels riscos professionals. Si sou un treballador protegit per Unión de Mutuas i us trobeu en la situació descrita anteriorment, a continuació teniu a la vostra disposició els formularis de sol·licitud:
La prestació econòmica que donarà cobertura a un dels dos progenitors consistix en un subsidi equivalent al 100 per 100 de la base reguladora per incapacitat temporal per contingències professionals i serà proporcional a la reducció de jornada, que ha de ser com a mínim del 50 %.
Els requisits per a l’accés a la nova prestació per cura de fills amb malaltia greu són els mateixos que els establits per a la maternitat contributiva: estar afiliat a la Seguretat Social i tindre cobert el període de cotització mínim requerit.
La prestació s’extingirà quan cesse la necessitat de la cura directa, contínua i permanent del menor, quan aquest complisca 18 anys, amb els límits que s’establisquen per reglament o quan varien les circumstàncies que van donar lloc a la concessió de la prestació (reincorporació plena a la faena de la persona beneficiària, cessament d’activitat laboral d’un dels progenitors o mort de la persona beneficiària de la prestació).
Per a més informació, podeu consultar la pàgina de la Seguretat Social.
REL
La Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, publicada al BOE núm. 71, de 23 de març del corrent, ha ampliat el camp d’actuació de les mútues col·laboradores amb la Seguretat social.
Aquesta norma ha traslladat a la mútua la gestió i el pagament de la prestació econòmica per risc durant l’embaràs de les treballadores protegides de les nostres empreses mutualistes. Alhora, ha afegit un nou capítol al títol II de la Llei general de la Seguretat Social, dedicat a la prestació econòmica de risc durant la lactància natural, on s’establix, igualment, la seua gestió i pagament per la mútua en termes similars. Les dues prestacions es consideren derivades de contingències professionals.
Què és la prestació per risc durant l’embaràs i la lactància natural?
La prestación por riesgo durante el embarazo y lactancia natural es una prestación económica prevista para los supuestos en que una trabajadora embarazada deba cambiar de puesto de trabajo o actividad porque su puesto represente un riesgo para su salud o la del feto y, no siendo este cambio técnica u objetivamente posible o no pudiéndose razonablemente exigir por motivos justificados, deba ser declarada en situación de suspensión de contrato.
Para poder iniciar el trámite de solicitud de esta prestación la trabajadora debe estar de alta en la empresa y trabajando.
El embarazo ha de tener un curso normal. Si la embarazada tiene problemas de salud relacionados con la evolución de su embarazo, se trata de problemas de riesgo clínico que deben ser tratados y cubiertos por las contingencias comunes (estaríamos ante un caso de incapacidad temporal por contingencias comunes).
Obligacions preventives de les empreses
Los derechos y obligaciones recogidos en el artículo 26 de la Ley 31/1995, de 8 de noviembre, de Prevención de Riesgos Laborales, BOE n.º 269 10/11/1995, sobre la protección de la maternidad determinan:
Instruccions
Instruccions per a emplenar la sol·licitud i documentació a presentar
Quantia i duració de la prestació
La prestación económica será del 100% de la base reguladora por contingencias profesionales, abonada directamente por Unión de Mutuas por periodos vencidos, descontando el IRPF correspondiente y la cuota obrera de Seguridad Social, de acuerdo con lo establecido para los diferentes regímenes especiales de la Seguridad Social.
El pago de la prestación se efectuará desde el momento en que la mutua responsable de las contingencias profesionales de la empresa haya reconocido la existencia del riesgo. El mero acuerdo de la situación de riesgo entre empresa y trabajadora no será suficiente para la suspensión del contrato de trabajo, siendo necesaria la justificación del riesgo existente por la persona competente que corresponda.
La prestación por riesgo durante el embarazo se prolongará hasta el día antes del alumbramiento en caso de que el embarazo llegue a término. A partir de la fecha de parto, la trabajadora pasa a disfrutar de la prestación por maternidad que cubre la Seguridad Social.
En el caso de la prestación por riesgo durante la lactancia, una vez certificada la existencia del riesgo por la mutua, se iniciaría la prestación al día siguiente de cesar la baja maternal hasta que el recién nacido deje de recibir lactancia materna o haya cumplido 9 meses.
Existen otras causas de extinción de la prestación como son:
- La reincorporación a un puesto de trabajo compatible.
- Interrupción del embarazo antes del periodo previsto.
- Extinción del contrato de trabajo.
- Fallecimiento.
IMS
¿Qué es la incapacidad permanente?
Según su grado, se distingue entre:
¿Qué son las prestaciones de muerte y supervivencia?
¿Qué documentación hay que aportar en caso de incapacidad permanente, muerte o supervivencia?
¿Cuánto se percibe en caso de incapacidad permanente?
¿Cuánto se percibe en los casos de muerte o supervivencia?
¿Quién paga las prestaciones de incapacidad permanente, muerte y supervivencia?
Tanto las lesiones permanentes no invalidantes (baremo) como la incapacidad permanente parcial son abonadas directamente por Unión de Mutuas al trabajador, una vez recibida la resolución emitida por el INSS.
El resto de prestaciones (incapacidad permanente total, absoluta y gran invalidez) las capitaliza Unión de Mutuas en la TGSS y es la propia Seguridad Social la que abona mensualmente la prestación al trabajador.
Las prestaciones de muerte y supervivencia también se capitalizan en la TGSS y es la propia Seguridad Social la que las abona mensualmente, salvo el auxilio por defunción y las indemnizaciones a tanto alzado, que se pagan directamente a los beneficiarios una vez reconocido el accidente como derivado de contingencia profesional.