Unión de Mutuas ha celebrat aquest matí, a la seu de Paterna, la jornada “Riscos davant les noves tecnologies”, amb l’objectiu de sensibilitzar els seus empleats sobre els riscos que comporta el consum excessiu de les noves tecnologies i les patologies que provoquen en la conducta de joves i adults.
A l’acte ha assistit el responsable de Conductes Addictives d’Unión de Mutuas, el Dr. Jorge Guerola, el responsable de Sistemes d’Informació d’Unión de Mutuas, Carlos Armengol, i la policia nacional Loreto Sainz, en representació de la Delegació de Participació Ciutadana de la Policia Nacional de la Comissaria de Paterna. Els especialistes han analitzat les conseqüències legals, socials i per a la salut que està ocasionant l’ús abusiu de les noves tecnologies.
En la seua intervenció, el Dr. Jorge Guerola ha manifestat que l’existència de l’addicció a les noves tecnologies és “una realitat que ja està present a la societat” i que, per tant, cal abordar-la, analitzar-la, obtenir informació i “actuar de manera preventiva contra aquesta nova dependència”.
L’addicció al videojoc, a les apostes en línia, la cibercompra i el cibersexe són les addiccions comportamentals tecnològiques principals, ha assenyalat el metge psiquiatre de la mútua, qui ha recordat que els senyals d’alarma salten quan “es dediquen a aquesta activitat més de tres hores diàries, que van en augment fins que hi ha una pèrdua de control per la persistència del desig de consum”. A més, hi apareixen altres manifestacions com ara problemes d’atenció i concentració, conflictes familiars, ansietat, aïllament social, despesa incontrolada i ansietat i irritabilitat.
El Dr. Guerola ha assenyalat que l’ús problemàtic de les noves tecnologies pot aparèixer a qualsevol edat i en qualsevol situació socioeconòmica, però “els menors i els adolescents són el primer grup de risc, el grup més vulnerable pel fet que tendeixen a cercar sensacions noves, són els qui més es connecten a Internet i els qui més familiaritzats estan amb les noves tecnologies perquè són nadius digitals”.
Atés que la majoria de les conductes addictives tenen el seu origen en l’adolescència, Jorge Guerola ha advocat per “aplicar mesures preventives des de l’entorn social, familiar i educatiu”. En aquest sentit, ha defensat mesures i accions informatives “com és aquesta jornada” que “acostin els pares i els joves a la realitat objectiva que les noves tecnologies ofereixen i, a més, els proporcionin habilitats i coneixement per fer-ne un bon ús”.
Per a Guerola és fonamental aprendre a viure la vida amb consciència tecnològica, integrar tot el que ofereixen les noves tecnologies, com Internet, els dispositius mòbils, els videojocs o les xarxes socials en un estil de vida saludable i equilibrat, ja que “l’ús conscient de la tecnologia, juntament amb l’adquisició i la pràctica d’hàbits saludables, millora la nostra salut, el nostre benestar i ajuda a portar una vida més productiva i saludable”.
Per la seua banda, Loreto Sainz, policia nacional de la Unitat de Participació Ciutadana de la Comissaria de Paterna, s’ha referit a les actuacions que el Codi Penal tipifica com a delictes. Entre aquestos, ha destacat el sexting, el grooming, y el ciberbullling.
Loreto Sainz ha advertit dels perills que impliquen tots ells, així com de la necessitat d’advertir els menors que “tot el que no faces en la vida real, no ho faces a Internet”, perquè “no són conscients de les conseqüències que té pujar fotos, perquè no saben en mans de qui o de quines xarxes poden caure aquestes fotos i tampoc no són capaços de calibrar el perill que implica entaular una relació amb desconeguts a la xarxa que poden estar ocultant la seua veritable identitat i intencions”.
Així mateix, s’ha referit al perill que comporta accedir a continguts inapropiats, per ser considerats “perjudicials per al desenvolupament personal i social dels menors”, ja que són espais que promouen l’odi, la violència, les drogues, els trastorns de les conductes alimentàries, la captació de xiquets i xiquetes o la radicalització. En aquest sentit, Sainz ha assegurat que el 80 % de la radicalització hui dia es produeix per Internet.
A més, la policia nacional Sainz s’ha referit a dues eines informàtiques de gran utilitat. La primera és l’app anomenada ALERTCOPS que té com a objectiu informar en temps real i amb geolocalització els servicis públics de seguretat ciutadana sobre actes delictius (robatoris, vandalisme, baralles, violència de gènere, radicalisme o assetjament escolar) dels quals s’estiga sent víctima o testimoni.
La segona és el Twitter de forces i cossos policials més seguit del món, el Twitter de la Policia Nacional @policia, que ha superat els 2,5 milions d’usuaris, que “és una eina molt apreciada pels joves, ja que informa de manera divertida i directa dels fets, campanyes, advertències, etc. que són d’interés per als ciutadans i ciutadanes”.
Per la seua banda, el responsable de Sistemes d’Informació d’Unión de Mutuas, Carlos Armengol, ha explicat que ens movem en un ciberentorn amb cada vegada més connectivitat, “un entorn tecnològic canviant que presenta riscos, que té el seu costat fosc i que genera problemes nous i situacions noves que hem d’afrontar”. En aquest sentit, ha insistit que la seguretat s’aconsegueix amb l’adaptació a les noves situacions i amb la creació de coneixement, perquè “només així podrem protegir-nos i adoptar mesures que minimitzen l’impacte”.
Pàgines d’interés: http://www.policia.es/, http://www.agpd.es/portalwebAGPD/index-ides-idphp.php (Associació Espanyola de Protecció de Dades, on podem trobar diverses guies) https://www.osi.es/ (Oficina de Seguretat de l’Internauta), https://www.incibe.es/, www.red.es, www.chaval.es (com configurar filtres parentals i també s’hi pot trobar el contracte entre pares i fills), www.inteco.es (remet a la pàgina incibe.es), www.pantallasamigas.net (vídeos de dibuixos explicatius de ciberbullying, sèxting, grooming i altres diversos relacionats amb els menors i internet), http://www.hijosdigitales.es/, http://www.netiquetate.com/