Notícies

17/05/2021

Exercici i alimentació, els aliats contra la hipertensió

En el Dia Mundial de la Hipertensió Arterial, Unión de Mutuas recorda l’alta prevalença que té aquesta enfermetat en Espanya, amb 14 milions de persones hipertenses.

Tindre la pressió alta danya progressivament el sistema cardiovascular. Els vasos sanguinis, el cor, els renyons, la vista i el cervell es veuen afectats per la hipertensió, una enfermetat que segons la Societat Internacional d’Hipertensió, “assassina silenciosament” a 9,4 milions de persones en el món anualment.

“En un moment en què vivim la convulsió de la pandèmia per coronavirus, que ens ha canviat la vida de sobte, i que ha produït tanta mortalitat, lamentablement hi ha una altra pandèmia, la de la hipertensió, una enfermetat que pateixen 14 milions de persones a Espanya, de les quals 10 milions no estan controlades i més de 4 milions, un terç del total, no estan diagnosticades i/o desconeixen els seus valors arterials”, ha assenyalat el Coordinador de SEMERGEN i metge d’Unión de Mutuas, Vicente Pallarés.

En el Dia Mundial de la Hipertensió Arterial, que se celebra aquest 17 de maig, Pallarés ha volgut cridar l’atenció sobre l’alta prevalença que a Espanya té la hipertensió, el 40% en la població adulta, un percentatge que augmenta fins al 60% en persones majors de 65 anys.

Davant d’aquesta situació, el Dr. Pallarés ha remarcat la importància de sensibilitzar a la població, des dels més joves, “perquè prenguen consciència de l’existència d’aquesta epidèmia, que per silenciosa, sembla que no ens afecta, però que a Espanya és actualment la principal causa d’incapacitat laboral, a més d’un veritable problema de salut pública”.

Reduir la prevalença. En aquest sentit, ha destacat que la pressió arterial ha d’estar sempre per sota de 140/90 mmHg. Amb 130/80 es considera una xifra òptima encara que no es pot oblidar cuidar els estils de vida per a no desenvolupar hipertensió i aconseguir valors inferiors. Si no es tracta a temps, la hipertensió va causant complicacions agudes en els renyons, els ulls, el cervell i el cor, per la qual cosa “cal prendre’s regularment la pressió arterial abans de que cause complicacions”. Per a no arribar a aquesta situació, el Dr. Pallarés ha subratllat que no hi ha millor tractament que la prevenció, que ajudarà a reduir la prevalença d’aquesta enfermetat.

L’exercici i l’alimentació, aliats contra la hipertensió. Amb aquest objectiu, per a mantindre uns cors saludables, Unión de Mutuas ha elaborat unes infografies amb pautes no farmacològiques per a previndre o, en el seu cas, alleujar la hipertensió basades en un estil de vida saludable. Així mateix, les infografies faciliten la realització correcta del seguiment de la pressió arterial, que ha de fer-se de manera periòdica, sempre en la mateixa franja horària i apuntant els valors arterials.

Aquests són els 10 consells per a aliar-se contra la hipertensió i mantindre uns cors saludables:

  • Dieta baixa en sal
  • Augmentar la pràctica d’exercici físic, com a mínim 3-4 vegades per setmana
  • Mantindre un pes adequat
  • No fumar
  • Reduir al mínim el consum d’alcohol
  • No consumir sucres, greixos saturats ni productes ultraprocesats
  • Evitar aliments precuinats
  • Consumir fruites, verdures, grans integrals, greixos poliinsaturats i lactis
  • Prendre aliments amb contingut en calci, potassi, com a alvocats, anous i llegums
  • Controlar l’estrès