Cuides la teua pell?

La pell és un òrgan en constant renovació. No és un simple embolcall, és molt més. És l’òrgan viu més pesat (de 3 a 4 kg) i el més ampli del cos humà (d’1.5 a 2 m²), amb multitud de funcions. En permanent relació amb els altres òrgans, la pell pot revelar les disfuncions o malalties que patisquen altres òrgans del nostre cos.

Observar-la i cuidar-la és una obligació. En aquesta secció descobriràs totes les seues funcions i els consells per a cuidar d’ella.

Les funcions de la nostra pell

Barrera Piel VAL CAT

Sabies que la pell té múltiples funcions?

La pell és un òrgan vital per a la nostra salut i benestar globals. La pell sana actua com una barrera entre el món extern i l’interior del cos i és la nostra línia defensiva enfront de bacteris i virus. Una pell sana manté l’equilibri de líquids i contribueix a regular la temperatura corporal.

Les funcions de la pell són:

Protegir: la pell protegeix al cos de l’agressió del nostre entorn. L’agressió pot ser mecànica, física, química o microbiana a través de, entre altres, mecanismes cel·lulars i immunològics i la seua integritat (impermeabilitat, resistència i flexibilitat) és una necessitat prioritària en tot moment.

Transmissió: la pell s’utilitza per a transmetre informació entre el cos i el món exterior a través de les seues múltiples terminacions nervioses, que reben estímuls tàctils, tèrmics i dolorosos.

Intercanvi: la pell participa en mecanismes complexos, com la regulació de la temperatura corporal (per l’eliminació de calor i l’evaporació de la suor secretat per les glàndules sudorípares, així com l’eliminació de substàncies nocives) i la síntesi de vitamina D, que és essencial per al creixement dels ossos.

Com sabem que la pell ens està ajudant i està complint la seua funció?

Per exemple, en tocar una cosa calenta, ens avisa perquè no ens cremem; si ens punxem, avisa ràpidament perquè retirem la mà; si fa fred, ens avisa perquè ens abriguem; si fa calor, s’autoregula per a evitar que perdem massa líquid i prenguem les mesures oportunes.

Consells per a tindre una pell saludable

És important cuidar la pell perquè complisca totes les seues funcions correctament. Per a això és important seguir les següents recomanacions:

1-Aplicar protecció solar.

Cal fer-ho tots els dies abans d’eixir a l’aire lliure. El protector solar és el més semblant que tenim a una font de joventut. Amb ell retardem l’envelliment de la pell i prevenim el càncer de pell.

Cerca un protector solar que oferisca protecció d’ampli espectre (factor 30 o superior) i resistència a l’aigua (molt important). Quant als xiquets, es recomana aplicar protector solar SOL als xiquets de 6 mesos d’ara en avant.

2- Stop al tabac.

Fumar accelera la rapidesa amb què envelleix la pell. A més, el tabac provoca que les ferides tarden més a curar-se. Fumar també empitjora algunes malalties de la pell, com la psoriasis i la hidradenitis supurativa.

3-Revisa la teua pell per a detectar possibles canvis.

Els autoexámenes de la pell poden ajudar-te a detectar canvis que fins i tot poden ser deguts a un càncer de pell. Si observem la pell i consultem ràpidament, en fases primerenques, el càncer és tractable i curable.

Si notes una taca que difereix de les altres, o una que canvia, pica o sagna, posa’t en contacte amb un metge expert per a tractar-lo.

4-Si t’agrada lluir bronzejat…

Utilitza un autobronceador que haja sigut testat farmacològicament i recomanat pel teu dermatòleg. Pot donar-te l’aspecte que desitges sense riscos.

5-Utilitza productes per a la cura de la pell que coincidisquen amb les necessitats de la teua pell.

Existeixen diferents tipus de pell: greix, seca, normal, mixta o sensible. Cada tipus de pell té unes condicions diferents. Utilitza productes testats farmacològicament per a les necessitats de la teua pell: t’ajudaran a mantindre-la sana i cuidada.

6-Llava’t la cara en despertar-te, abans de ficar-se al llit, després de l’exercici i sempre si s’ha suat.

Llavar-se en despertar elimina la brutícia i els bacteris que s’assenten en la cara mentre dorms. Abans de ficar-te al llit, elimina restes de maquillatge, de contaminació ambiental, fum de tabac, etc.

Quan et llaves la cara, fes-ho suaument. Una neteja suau de la cara ajudarà al fet que la pell tinga millor aspecte. Utilitza per a això aigua tèbia i sabó, amb moviments circulars amb la punta dels dits. Acaba esbandint completament i seca suaument la teua cara amb una tovallola neta.

7-Estrés: com menys, millor.

Trobar formes saludables de controlar l’estrés també pot ajudar a la teua pell. Algunes malalties de la pell com la psoriasis i la dermatitis atòpica (èczema) sovint apareixen per primera vegada després d’una situació d’estrés. L’estrés també pot causar brots de moltes afeccions de la pell, inclosos l’acne, l’èczema i la psoriasis.

8-Consulta sempre al teu metge de família o al dermatòleg.

Ells sabran assessorar-te i donar-te els millors consells per a la cura de la teua pell.

La pell té memòria

Pell només tenim una i, a més, té memòria. Amb el pas dels anys ens recordarà el doneño que li hàgem provocat en el passat.

La pell dels més xicotets, els xiquets, absorbeix fins a tres vegades més radiació que la dels adults. És per això que l’ús de la protecció solar és en una prioritat.

Els pares han de conscienciar-se de la importància de l’ús de crema solar en els xiquets i responsabilitzar-se d’aplicar crema de protecció solar de factor 50 o superior no sols quan siguem a la platja o la piscina, sinó també en altres situacions com pot ser en jugar al parc o passejar per la ciutat. Si tens algun dubte, consulta sempre amb el teu metge o farmacèutic, que sabran aconsellar-te.

És important seguir bé les pautes marcades pels experts de l’aplicació de la crema solar per a previndre situacions com:

– Immediata: la possibilitat que els xiquets presenten una cremada solar. No és un problema menor ja que, encara que es cure i la pell recupere el seu estat previ, l’efecte memòria persistirà per a tota la vida.

– A llarg termini: no haver prestat la suficient atenció en la infància-adolescència incrementa el risc de patir un càncer de pell.

Davant una cremada solar en els teus fills: ACTUA.

 1. Si detectes que la pell del xiquet aquestá roja, no serveix aplicar més fotoprotector. dona per conclòs el dia de platja, piscina o excursió i veu a un lloc fresc i protegit.
 2. Banya al xiquet amb aigua temperada, mai calenta però tampoc freda.
 3. No empres sabó: podria irritar la pell.
 4. Asseca-ho amb cura, lleugera pressió amb la tovallola, sense fregar.
 5. Si l’anterior no és suficient, aplica compreses humides.
 6. Quan la temperatura de la pell i l’enrogiment comencen a remetre, aplica una loció hidratant.
 7. Vist al xiquet amb peces de cotó folgades. Mai teixits sintètics o de llana!!
 8. La cremada solar augmenta el risc de deshidratació: assegura’t que ingerisca suficient líquid durant els dos o tres dies següents a l’exposició. L’aigua és sempre la millor opció, però també serveixen altres opcions (batuts de fruites, gelats…).
 9. Si la cremada produeix dolor, consulta amb el teu metge.
 10. Davant una cremada d’extensió considerable, que haja desenvolupat butllofes o amb moltes molèsties (febre, esgarrifances, mal de cap, marejos…) acudeix al teu centre de salut o hospital perquè siga valorat per un metge. Mai marmitons/trenques les butllofes que haja generat la cremada.

I no oblides:

 • A més de la fotoprotecció, els xiquets han d’estar a l’ombra el major temps possible.
 • Evita les hores centrals del dia (12 a 17 h)..
 • Assegura’t que beuen abundant aigua i utilitzen gorres amb visera i roba de cotó.
 • Quan el sol siga molt intens, els xiquets han d’utilitzar ulleres de sol per a protegir els seus ulls. Assegura’t que siguen homologades.
  .

Protegeix la teua pell

Sun Protection Factor

Protegeix-te dels UVB
• Baixa 6-10
• Mitjana 15-25
• Alta 30-50
• Molt alta 50+

Després de 20 minutos en l’aigua el protector perd el 50% de la seua eficàcia.
A mig metre de profunditat la intensitat del sol és encara del 40%.

UVB: cremada solar i càncer de pell. S’absorbeixen en l’epidermis.
UVA: cremada solar, envelliment prematur, càncer de pell. Penetren fins a la dermis.
UVC: artificial en cabines de bronzejat.

Quina és la protecció que necessita la teua pell?

Pell molt clara.
Ulls blaus. Pigues.
Quasi albins.
Protecció molt alta.
IP Recomanat= 50+

Pell clara.
Ulls blaus o clars.
Cabells rossos o pèl-roig.
Protecció alta.
IP Recomanat= 50-30

Pell blanca.
lleugerament bruna.
Ulls i cabells castanys o foscos.
Protecció mitjana.
IP Recomanat= 15-25

Pell negra o bruna.
Protecció baixa.
IP Recomanat= <10

 

Material de suport

En Unión de Mutuas ja estem conscienciats de la importància de protegir-nos del sol i cuidar la nostra pell. Suma’t al nostre repte. Posem a la teua disposició materials de suport perquè ens ajudes a compartir aquests consells i recomanacions en la teua empresa i així siguem cada vegada més els que cuidem la nostra pell.

Uneix-te, comunica i comparteix!

Vídeo