Notícies

10/10/2020

La salut i el benestar psicològic per a afrontar l’impacte del COVID-19

Unión de Mutuas aprofundeix en les conseqüències psicològiques associades a l’entrada del coronavirus a les nostres vides i activa estratègies per a afavorir la salut mental personal i comunitària.

La pandèmia pel coronavirus està afectant la salut mental de les persones. L’alteració d’hàbits i rutines, la por al contagi, l’aïllament social, la preocupació per no poder cuidar als sers estimats i, en cas de defunció, no poder estar al seu costat, són situacions que estan generant pertorbacions en la salut mental de les persones. Però, com podem afrontar els reptes que a nivell psicològic està generant la COVID-19?

La psicòloga clínica d’Unión de Mutuas, Carmen Navarro, ha assenyalat que l’avanç de la pandèmia està intensificant en la població un malestar general a nivell psicològic que pot vindre acompanyat de quadres d’estrès, angoixa, ansietat i sentiments pessimistes i depressius.

El coronavirus ens ha canviat la vida, ha trencat el contacte que manteníem amb altres persones. Les restriccions socials, la incertesa de no saber fins a quan s’allargarà aquesta crisi, els problemes econòmics, la ràbia davant la possibilitat de contagi per la falta de consciència social o negligència d’uns altres són situacions de vulnerabilitat que estan afectant l’estat emocional de les persones i que incrementen també els nivells de solitud i el consum d’alcohol i fàrmacs”, ha advertit Navarro.

Les persones, tant en l’àmbit laboral com en el familiar, poden veure’s desbordades per situacions excepcionals com l’actual, que provoca un bloqueig dels recursos d’afrontament dels quals disposen habitualment. Per aquest motiu, ha explicat, “és necessari aprofundir en les conseqüències psicològiques associades a aquesta pandèmia i activar estratègies per a afavorir la salut mental personal i comunitària”.

En aquest sentit, ha destacat que en Unión de Mutuas “estem promovent i facilitant recursos que ajuden a millorar l’autogestió emocional per tal d’aconseguir una certa estabilitat i benestar, també, dins de la crisi” i posem a disposició d’empreses i treballadors mutualistes i adherits una sèrie de consells i recomanacions per a afrontar d’una manera més satisfactòria els reptes de la realitat actual.

Treballar la responsabilitat i la consciència social

Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, que, enguany, l’OMS celebra amb el lema Acció a favor de la Salut Mental: invertim en ella, Unión de Mutuas ha elaborat material divulgatiu, dirigit a empreses i treballadors, on es destaca la importància de treballar i actuar amb autèntica responsabilitat i consciència social tant en el treball com en l’àmbit personal i familiar, així com permetre i acceptar les emocions pròpies i les de les persones que ens envolten. També aconsella el contacte amb familiars, amics i persones reunides a través dels canals que ofereixen les tecnologies digitals o, per defecte, en xicotets grups aplicant la restricció de contactes amb els grups habituals i mantenint sempre la distància interpersonal i les mesures higièniques corresponents.

Tant mateix, Navarro ha manifestat que “guanyar-li la batalla a la COVID-19 serà el resultat de la unió dels esforços de tots. El nostre objectiu comú ha de ser protegir i protegir-nos i això implica ser tolerants i respectar les normes perquè tal com indica la campanya del Ministeri de Sanitat: Açò no és un joc.

Programa Emoción.es

La psicòloga clínica també ha explicat la importància de que les empreses compten amb un programa de salut mental i ha posat a la disposició d’elles el programa Emoción.es amb què Unión de Mutuas, dins del model d’Empresa Saludable, gestiona la salut i el benestar psicològic dels treballadors, de manera que fomenta les habilitats emocionals i socials que asseguren una major tranquil·litat, un millor clima laboral i una higiene mental que, a més de donar-los una protecció en el treball, també ajuda a cuidar a les seues famílies.