Unión de Mutuas ha començat a utilitzar la impressió tridimensional de fèrules que immobilitzen i rehabiliten els ossos trencats i les lesions musculars. D’aquesta manera, amb la incorporació de la tecnologia 3D, la mútua avança en el tractament dels traumatismes i incrementa l’èxit en la recuperació, la qualitat de vida i la seguretat del pacient.
D’entre els avantatges que ofereix, cal destacar que la tecnologia 3D permet saber amb més fiabilitat el tipus i l’abast de la lesió i possibilita la impressió a mida de la fèrula, altament personalitzada i adaptada a la lesió del pacient.
Per a la incorporació d’aquesta tècnica innovadora, Unión de Mutuas compta amb la col·laboració de l’empresa Exovite, creadora d’aquest sistema d’immobilització i rehabilitació òssia i muscular basat en la impressió de fèrules en tres dimensions.
El procés d’impressió s’inicia a l’Àrea d’Imatge d’Unión de Mutuas, on es captura, mitjançant un escàner 3D, la imatge exacta de l’extremitat o la part del cos del pacient. Després un programari exclusiu genera el disseny a mida de la fèrula, el qual s’envia a la impressora tridimensional que imprimeix directament la peça.
Aquestes fèrules, a més d’immobilitzar el membre fracturat, compleixen també la funció de rehabilitació, ja que porten incorporat un sistema d’electroestimulació amb un dispositiu que permet l’estimulació de baixa freqüència, la qual cosa redueix la inflamació i el dolor i millora la soldadura de l’os.
A més, mitjançant una aplicació instal·lada al telèfon intel·ligent del pacient, el metge dirigeix el tractament i fa un seguiment dels exercicis de rehabilitació amb la màxima comoditat per al pacient.
Així mateix, a través de l’aplicació del mòbil, el pacient disposa d’un sistema d’alarmes per començar els exercicis, sol·licitar assistència mèdica en línia i accedir al calendari, al seu programa de treball i als mesuraments del progrés.
La impressió en 3D és una tècnica innovadora que aporta grans avenços, segons ha destacat el director mèdic d’Unión de Mutuas, Serafín Oliva, ja que permet “la rehabilitació precoç gràcies a l’electroestimulació en la fase d’immobilització”.
A més, facilita “el seguiment i l’adherència al tractament” gràcies a l’aplicació que permet l’accés del pacient a la telerehabilitació, “la qual cosa repercuteix finalment en una disminució del temps total de tractament.”
Les fèrules impreses en tres dimensions són molt més lleugeres que el guix tradicional i, a més de ser transpirables, faciliten al metge la supervisió del pacient.