Notícies

04/03/2020

Unión de Mutuas rep el Premi de Valoració Funcional per estudi biomecànic de la fuetada cervical

Atorgat per l’IBV de la Universitat Politècnica de València, la síndrome de fuetada cervical representa entre el 65-85% del total de les lesions derivades dels accidents de trànsit.

Unión de Mutuas ha rebut el Premi de Valoració Funcional, concedit per l’Institut de Biomecànica de València, IBV, en la modalitat d’Investigació col·laborativa per l’estudi clínic realitzat sobre la Valoració funcional de la columna cervical en pacients diagnosticats amb cervicalgia posttraumàtica a conseqüència d’un accident de trànsit in itinere.

El treball ha sigut realitzat per l’equip de la Unitat de Valoració Funcional d’Unión de Mutuas integrat per la Dra. Marisa Antolí i el fisioterapeuta Santiago Caudet.

La síndrome de fuetada cervical és la patologia traumàtica més comú en els accidents de trànsit. Representa entre un 65-85% del total de lesions derivades dels sinistres en carretera. Es tracta d’un dolor difícil de mesurar i quantificar de manera irrebatible i que afecta la funcionalitat de l’individu. Donada la seua alta prevalença, suposa grans costos de salut per a qui ho pateix, per a les empreses i també per a la Seguretat Social.

La investigació d’Unión de Mutuas aporta un procediment per a la valoració funcional d’aquesta patologia que proporciona una informació objectiva i precisa, la qual cosa permet millorar la gestió d’aquests processos a través de variables objectives.

L’estudi premiat comprèn la revisió de 45 casos clínics corresponents a dones i homes d’entre 22 i 62 anys amb cervicalgia persistent després d’haver patit una col·lisió posterior entre automòbils, als quals, durant els 93 dies posteriors a l’accident, se’ls ha mesurat les alteracions en la columna cervical a través d’el sistema NedCervical/IBV.

Aquest sistema permet analitzar cinemàticament el moviment de la columna cervical, detectar moviments anòmals o no funcionals a través de tècniques instrumentals i ampliar el coneixement sobre l’estat del pacient de manera objectiva.

A través de proves senzilles i gestos quotidians, ha manifestat la Dra. Marisa Antolí, es creen patrons biomecànics de moviment de la columna cervical, i això proporciona al metge especialista informació sobre el grau d’afectació del paciente i el permet “dissenyar bateries d’exercicis de rehabilitació més eficaços, i controla, d’una manera objectiva, l’estat funcional, l’evolució i la recuperació del pacient”.

La Dra. Antolí ha assenyalat la importància d’aquestes proves biomecàniques, ja que “el dolor cervical i rigidesa en el coll d’inici agut i progressiu pot prolongar-se mesos si no s’inicia el millor tractament de fisioteràpia i rehabilitació des del principi”.

L’equip mèdic d’Unión de Mutuas ha rebut el Premi de mans del director gerent de l’IBV, Javier Sánchez, qui ha posat en valor el premi concedit a Unión de Mutuas donat “l’alt nivell dels treballs presentats en aquesta edició. L’acte ha tingut lloc en la Ciutat Politècnica de la Innovació de la Universitat Politècnica de València.