Les malalties musculoesquelètiques causen el 50% de les incapacitats permanents a Espanya. La mútua difon mesures preventives per a evitar sobreesforços, postures forçades i el desenvolupament i l’aparició d’aquestes malalties de l’aparell locomotor.
Segons les dades de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), els trastorns musculoesquelètics (TME) ocasionen el 24% de les incapacitats temporals i el 50% de les incapacitats permanents a Espanya. Amb una alta prevalença a la població general, i una tendència freqüent a la cronicitat en malalties en els músculs, articulacions, tendons, lligaments, nervis i ossos, que en xifres de la Unió Europea afecten tres de cada cinc treballadors, amb el consegüent impacte negatiu en la salut dels treballadors, les empreses i les economies.
Davant la previsió en els pròxims anys de l’augment dels TME, la Setmana Europea de la Seguretat a la Feina, que impulsa l’Agència Europea de la Seguretat i la Salut a la Feina, ha llançat aquest any la campanya de sensibilització «Treballs saludables: relaxem les càrregues», per donar a conéixer la dimensió del problema i conscienciar sobre la prevenció i gestió dels riscos laborals relacionats amb els trastorns musculoesquelètics.
Eines preventives
Unión de Mutuas té una ampla experiència en el tractament de les lesions musculars i de l’aparell locomotor. Dins la seua tasca preventiva, i d’acord amb el Reial decret 860/2018, i amb l’objectiu de reduir la prevalença dels TME, la mútua compta amb l’Escola de l’Esquena, un programa d’educació perquè els treballadors protegits adquirisquen un bon estat funcional així com hàbits correctes de salut postural, facilitant informació sobre les diverses patologies vertebrals i els mecanismes de protecció per a promoure la prevenció de riscos laborals.
Així mateix, Unión de Mutuas edita i difon, entre les empreses mutualistes i la població protegida, material informatiu-divulgatiu amb consells i recomanacions per a mantenir una bona salut postural, amb guies d’exercicis per a evitar el mal de coll, exercicis per a les extremitats superiors i exercicis per a l’espatla i l’esquena.
A la zona de l’esquena, els problemes musculoesquelètics, sobreesforços i postures forçades, es deuen molt sovint a l’aplicació de forces de gran intensitat, la manipulació d’objectes pesants, les postures inadequades i els esforços musculars estàtics, a més de factors individuals, ambientals i organitzatius.
A les extremitats superiors, els principals factors de risc són el manteniment de postures forçades de monyica o d’espatla, l’aplicació d’una força manual excessiva, cicles de treball molt repetits que donen lloc a moviments ràpids de petits grups musculars i temps de descans insuficients.
Pel que fa al maneig de càrregues, cal respectar les tècniques segures amb una bona subjecció del material, flexionar els genolls i aixecar la càrrega amb els dos braços, no doblegar l’esquena mentre s’aixeca el pes, fer força amb les cames i mantenir la càrrega a prop del cos.
A més de l’Escola de l’Esquena, Unión de Mutuas també compta amb FisioMutua, un sistema innovador de rehabilitació domiciliària dels treballadors lesionats, de baixa per accident laboral o malaltia professional, a qui se’ls facilita taules d’exercicis en format vídeo, prèviament prescrites de forma personalitzada, per a la recuperació, enfortiment i prevenció de les lesions traumatològiques de maluc, coll, espatla, extremitats superiors i inferiors, i esquena.
Igualment, en la seva aposta ferma per les noves tecnologies amb què seguir assegurant el benestar, la recuperació i la reinserció laboral dels treballadors accidentats, la mútua compta, amb el portal per a la prevenció de trastorns musculoesquelètics TMEprev, que amb caràcter formatiu-informatiu aborda aquestes lesions i patologies als sectors d’activitat que presenten més risc i incidència d’aquestes patologies.